Csendes megemlékezés a robbanás áldozataira
Város
2024. márc. 4.

Csendes megemlékezés a robbanás áldozataira

Az acélmű robbanásának áldozataira emlékeztek Ózdon. A 34 évvel ezelőtt történt tragikus balesetben tizenhárom férfi vesztette életét.

Csendes koszorúzásra érkeztek az emberek a Gyári temetőbe. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus az elhunytak lelki nyugalmáért könyörgött. Harmincnégy évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon a hazai kohászat egyik tragikus és megrázó napját élték meg Ózdon. 1990. március 3-án hidrogénrobbanás történt a folyamatos acél öntőműben. Tizenhárman meghaltak a tragédiában.

A Gyári temetőben felállított emlékműnél erre a tragédiára emlékeztek. Koszorút helyezett el a város vezetése, de pártok, civil szervezetek és magánszemélyek is lerótták tiszteletüket az elhunytak előtt. Az eseményt az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagjai szervezték. Fontos számukra, hogy az áldozatokról minden évben megemlékezzenek és leróják tiszteletüket.

„Úgy érezzük, hogy feladatunk is, hogy egyrészt az áldozatokra, másrészt az áldozatoknak a családtagjaira, követőire emlékezzünk. Minden évben, március 3-án felvállaltuk ennek a szervezését” - mondta Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

Az örökségvédők 2020-tól vették át a megemlékezéssel járó feladatokat a korábbi szervezőktől.

„Hihetetlennek tartotta mindenki, még a mai napig is az. Sajnos viszont az a gond, hogy a 34 év az minket is tizedelt. Nagyon kevesen vagyunk már, akik rendszeresen itt megjelenünk. Nagyon nehéz. Ezért is jó, hogy az ipari örökségvédők csapata átvette ezt a megemlékezést és karbantartja az önkormányzattal együtt” - nyilatkozta Papp Imre.

Az áldozatok neveit márványoszlop őrzi a temetőben. Deme Barnabás, Lőkös György, Farkas István, Serfőző Miklós, Nyíri Péter, Kormos Géza, Barta Béla, Németh Károly, Kokk György, Tóth Tamás, Pomázi Lajos, Oláh Antal és Tugyi László. Ezek azok a férfiak, akik életüket vesztették a robbanásban. Jövőre lesz 35 éve, hogy bekövetkezett a tragédia, így a csendes koszorúzás helyett, nagy megemlékezést szerveznek majd az örökségvédők.