Több, mint sport! - Mezei futóversenyt rendezett a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a stadionban
Sport
2024. márc. 13.

Több, mint sport! - Mezei futóversenyt rendezett a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a stadionban

Közel 50 sérült tanuló mérte össze gyorsaságát a FODISZ diákolimpia mezei futás vármegyei döntőjén. A továbbjutók mennek az országos fordulóba.

Városunkban rendezték a FODISZ diákolimpia mezei futás vármegyei döntőjét. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és a Csillagfürt EGYMI pedagógusai közösen szervezték az eseményt. A rendezvényen közel ötven sérült tanuló vett részt öt különböző intézményből. Az ózdi iskola fiataljain túl, a Miskolci Éltes Mátyás EGYMI, valamint a Csillagfürt EGYMI kazincbarcikai, tornanádaskai és kurittyáni tagintézményének diákjai álltak a rajtvonalhoz.

„Ózdra mindig nagy szeretettel jövünk, hiszen rengeteg sportkedvelő és sportot űző ismerőssel találkozhatunk. Nagyon jó szervezések vannak, ami köszönhető a Csillagfürt EGYMI dolgozóinak, köztük Kormos Lászlónak és az igazgató úr is, Sanyi bácsi is nagyon szereti a sportot és támogatja azt” - nyilatkozta Nemes Zsolt, a FODISZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei versenyigazgatója.

A mezei futást a korábbi években a Bíben-völgy lábánál rendezték. Idén az időjárási körülmények miatt a versenyt rendhagyó módon a városi stadionban tartották. Az eseményt Nemes Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei FODISZ elnöke nyitotta meg. A szervezők hat korcsoportra osztották a gyerekeket. A mezei futóversenyt komoly felkészülés előzte meg.

„A megyei versenyünk előtt két-három héttel a testnevelő kollégákkal megbeszéltük, hogy kik azok a gyerekek, akik középtávfutásban sikeresek lehetnének. Elkezdtünk velük heti három alkalommal rendszeresen futni az iskolának a pályáján. Van egy száztíz méteres körpályánk, ott kijelöltük a korcsoportoknak az egyes távokat és kiválogattuk azokat a gyerekeket, akik a korcsoportjukon belül az első három helyezést értek el egy úgynevezett házi bajnokságban, és őket hoztuk el a megyei versenyre” - emelte ki Kormos László, a Csillagfürt EGYMI gyógypedagógusa.

Először a legkisebbek álltak rajthoz. A futókat barátaik hangos szurkolással biztatták. A tanulók kategóriájuknak megfelelő hosszúságú pályán bizonyíthatták erejüket és kitartásukat.

„Egy csöppet beszorult a levegő, de utána jól ment” - mondta Lázár Ferenc, a Csillagfürt EGYMI tanulója.

Az ózdiak ismét remekeltek. A Csillagfürt EGYMI tanulói nyolc arany, öt ezüst és két bronzéremmel gazdagodtak. A továbbjutók kvalifikálták magukat az országos fordulóba, amit március 22-én Pomázon rendeznek.