Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökről
Város
2024. márc. 18.

Megemlékezett a város az 1848/49-es hősökről

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseinek emléke előtt tisztelegtek Ózdon. A Petőfi téren mondott ünnepi köszöntőt Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület felvonulásával vette kezdetét a március 15-i ünnepség városunkban. A lovasok a városközponti Nagyparkolóból reggel kilenc órakor indultak a Petőfi térre, ahol már várták őket a megemlékezők, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójának tiszteletére látogattak el a térre. Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket, majd Janiczak Dávid Ózd város polgármestere mondta el az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak emléket állító ünnepi köszöntőjét.

„Március 15-e megmutatta azt, hogy az összefogás mennyire fontos kincs. Azt persze senki sem hiheti egy pillanatig sem, hogy 1848-49-ben a magyar nemzet kiemelkedő alakjai mindannyian, minden pillanatban, minden fontos kérdésben egyetértettek. Nagyon nem! Másképpen gondolkodtak és nagyon sokszor rendkívül élesen ütköztették egymással véleményeiket. Ennek ellenére 1848-49-ben megteremtették azt a képességét a magyar nemzetnek, ami ma is példamutató lehetne: az összefogás képességét. Igen, annak a képességét, hogy óriási véleménykülönbségek ellenére is együtt tudtak lenni, együtt tudtak nagyokká lenni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

„Ez az ország a te hazád” címmel vette kezdetét az ÓMI Zenés Színház zenés, táncos irodalmi műsora, melyet Béri László rendezett. Közreműködött Kocsenyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház énekkari tagja, Szaka Attila, Szilágyi Gabriella és Thuróczi Zsófia. Az Ózdi Néptánc Egyesület, majd a Szabad Szombat Táncegyüttes színvonalas műsorát is láthatta a közönség.

A kulturális műsort követően a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, a márciusi hősök tiszteletére elhelyezték az emlékezés virágait Ózd Város Önkormányzata nevében Janiczak Dávid polgármester és Zsuponyó Anett alpolgármester. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is tisztelgett a márciusi ifjak emléke előtt, majd az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat helyezte el a kegyelet és megemlékezés virágait. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Ózdi Járási Hivatal hivatalvezetője és osztályvezetője is koszorúzott, majd a politikai pártok, egyházak, civil szervezetek és alapítványok képviselői is virágokat helyeztek el Petőfi Sándor szobra elé, ezzel is kifejezve tiszteletüket. A megemlékezés végén az ünneplő tömeg közösen elénekelte a Szózatot és a Székely Himnuszt. Majd a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elvonul a Petőfi térről.