Csodás lények és teremtmények – Az Ózdi Városi Könyvtár adott otthont a Bestiarium Hungaricum könyvbemutatónak
Kultúra
2024. márc. 22.

Csodás lények és teremtmények – Az Ózdi Városi Könyvtár adott otthont a Bestiarium Hungaricum könyvbemutatónak

Különleges lényeket foglal magába a Bestiarium Hungaricum című könyv, melynek bemutatóját az Ózdi Városi Könyvtárban rendezték.

A Bestiarium Hungaricum című alkotás a magyar néphagyomány és mondavilág jó és gonosz alakjait gyűjti össze. Négy fejezeten keresztül rendszerezi a magyar hiedelem alakjait egy enciklopédiához hasonlóan. A gyűjteménynek ez a harmadik kiadása, nagyon népszerű, aminek örülnek az alkotók. A kiadó Magyar Zoltánt folklór kutatót kérte fel a könyv megírására, ugyanis a témában nagyon jártas. A Kárpát- medencében sokat kutatott, már számtalan könyve megjelent, ez utóbbi kötet számára is újdonság volt.

„Mindenképpen válogatni kellett, mert egyrészt szétfeszítette volna a könyv kereteit, úgyhogy egy illusztrált könyvről van szó, ahol a képanyag eleve tovább duzzasztja. Másrészt meg eleve a legfontosabbakat gondoltuk, hogy beleválogassuk, hiszen a magyar folklór és hiedelem világ annyira de annyira színes, Európa egyik legszínesebb hagyományköre, úgyhogy mindent nem lehetett volna belezsúfolni. Akkor sem, ha egy lexikont tervezünk. Inkább olyan szemelvények ezek, amik leginkább jellemzőbbek, amikhez a legnagyobb, leggazdagabb hagyomány társul a magyar folklórban” - mondta Magyar Zoltán, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet Folklór Osztályának kutatója.

A könyv több illusztrációt is tartalmaz, melyek kétféle technikával készültek. Színes digitális eljárással megalkotott grafikákat rejtenek az oldalak, illetve a régi hagyományos módszert felelevenítve a fekete-fehér linómetszetekre esett a választás.

„Magyar Zoltán megírta a szövegeket, együtt döntöttük el, hogy milyen lények kerüljenek bele. Itt azért az is nagyon fontos szempont volt, hogy mennyire lehet őket ábrázolni, tehát voltak, akiket kizsűriztünk menet közben. A legfontosabb lények a csodaszarvastól kezdve a turul madárig a garabonciásig azért bekerültek. Már megvoltak a szövegek, és ez alapján is dolgoztunk. Jó barátunk az internet, ezért nyilván az ember rengeteg mindent megtud nézni. Az volt az érdekes hogy mi, a két grafikus nem egyeztettünk közben, teljesen külön zajlott az alkotás” - fogalmazott P. Szathmáry István, grafikus.

A bemutatón a kiadó beszélgetett a szerzővel és a grafikussal a könyv születéséről, és egyéb érdekességekről. Szó esett a környéken fellelhető vérmedve karakterről, valamint arról, hogy ez a néphagyományok terjedésének, születésének az utolsó órája.