Papírgyűjtő akció
Város
2021. okt. 20.

Papírgyűjtő akció

Idén is megszervezték a papírgyűjtést a Bolyky Tamás Általános Iskolában. Az intézmény életében fontos szerepet kap a környezettudatosság.

Egymás után hajtottak be a papírral megpakolt autók a Bolyky Tamás Általános Iskola udvarára. Az intézmény évek óta megszervezi a hulladék ilyen módon történő összegyűjtését és elszállítását, ezzel is környezettudatosságra nevelve a gyerekeket. A kora délutáni órákban is szép számmal érkeztek a hozzátartozók. Minden fuvar után gyarapodott a konténerek tartalma.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei tanévben sikerült megrendeznünk a szokásos, őszi papírgyűjtési akciónkat, hiszen a tavalyai tanévben a vírushelyzet ezt nem tette számunkra lehetővé. Intézményünkben két napon keresztül zajlik a papírhulladékok gyűjtése, melyek pontos mérést követően kerülnek a konténerbe elhelyezésre” - mondta dr. Kocskáné Husonyica Krisztina, az ÖKO iskola feladatokért felelős pedagógus.

Az osztályok aktívan részt vesznek a munkában, ugyanis ezekben a napokban szinte mindenki hozzájárul a papír gyűjtéséhez. A nyolcadikos diákok a hulladék lemérését és konténerbe pakolását végzik a pedagógiai asszisztensek segítségével, míg a többiek szüleikkel együtt szállítják be a hulladékot, hogy ők is részesei legyenek az akciónak.

„Le szoktuk mérni a papírt és ezt hozzáírjuk a gyerekek nevéhez. Ez növeli az osztálypénzt. Ez után bepakoljuk a konténerbe” - nyilatkozta Czine Ákos, a Bolyky Tamás Általános Iskola tanulója.

Egy konténert szinte azonnal megtöltöttek, de a sok könyv, szórólap és újság miatt egy másodikra is szükség volt. Csak az első gyűjtési napon 10 tonna papírt sikerült felpakolniuk. Összesen egyébként tizenöt szállítottak el Miskolcra. A befolyt összeget az iskola diákjaira fordítják.

„Én ebben egy olyan lehetőséget látok, hogy tényleg ami év közben összegyűlik hulladék papírunk, ez egy nagyon jó lehetőség valóban arra, hogy ettől megszabaduljunk és azt hiszem, hogy ilyenkor talán még valami hasznot is tudunk teremteni az iskolának és végül is megszabadulunk a hulladéktól” - fogalmazott Tóth Tamás.

A papírgyűjtés lezárásával azonban a környezettudatosságra való nevelés nem ér véget, ugyanis a TeSzedd! környezetvédelmi program felhívásának eleget téve szemétszedési akcióba kezdenek. Az alsóbb éves osztályok az intézmény területén, a felsősök pedig a környező utcákban és az Ifjúsági Parkban tevékenykednek majd.