Egy használaton kívüli terület új élete
2024. márc. 25.

 

Az idősebbek még talán emlékeznek arra a kohászati hagyatékra, amelyet egyszerűen törőműként emlegetnek a városban. A gyár részeként működő üzem a 90-es évek elején zárt be, majd fokozatosan kezdtek hozzá a bontásához. Az egykor szebb és dolgosabb napokat megélt terület hosszú évek óta üresen áll, fű és gaz borítja csupán.

 

Az egykori törőmű füves területe.

 

Hamarosan azonban újra élettel telik majd meg. 2023. március végén tartott testületi ülésen vált nyilvánossá, hogy a városközponti területet 43 és fél millió forintért értékesíti az önkormányzat egy szociális és kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó befektetőnek.

 

Képviselő-testületi ülésen látott napvilágot a terület értékesítése.

 

A leendő beruházással egy szolgáltató- és kereskedelmi egység jelenik meg ezen a helyen, feltehetően a lakosság megelégedésére.

„A város szempontjából igenis fontos, hogy a gyári hagyatékkal itt maradt üres és parlagon álló területek funkcióval töltődjenek meg. Az önkormányzatnak meg különösen fontos, hogy a beérkező összeggel már az első negyedévben teljesítve van a képviselőtestület által elfogadott költségvetési sor egynegyede” -  hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

 

Janiczak Dávid, polgármester és Kiss Sándor az Eseti Bizottság, valamint a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

 

Néhány nappal később Janiczak Dávid polgármester és Kiss Sándor az Eseti Bizottság, valamint a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke közösen mérték fel a helyszínt.

„Az önkormányzathoz vételi szándék érkezett az alábbi területre, ezért a képviselő-testület létrehozott egy Eseti Bizottságot, melynek a feladata volt, hogy egy pályázatot írjon ki a terület értékesítésére. A pályázaton három jelentkező volt. Mind a három pályázónak érvényes volt a pályázata, így a legjobb, a legelőnyösebbet fogadta el az Eseti Bizottság” - mondta Kiss Sándor, az Eseti Bizottság és a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke. Ekkor még nem volt biztos, hogy mely üzletek kívánnak a városban letelepedni, erre csak később derült fény.

„Egy befektető kereskedelmi-és szolgáltató tevékenységet szeretne megvalósítani a területen. A jövőben lehet majd ezt pontosítani, hogy milyen üzlet fog itt nyílni. Egy biztos, hogy a városközpont forgalmas területe tovább fog nőni és parkolóhelyek is fognak létesülni, amik jók lesznek az üzlet látogatóinak és jók lesznek az itt élőknek is” - nyilatkozta tavaly márciusban Janiczak Dávid. A következő lépés a beruházással kapcsolatban 2023. decemberben született meg.

 

A központ látványterve.

 

A látványtervek mellett, melyeket a polgármester közösségi oldalán meg is osztott a nagyérdeművel, nyilvánossá vált, hogy mely üzletek kapnak helyet a bevásárlóközpontban. Ebben a hónapban hárult el néhány olyan akadály is, amely az építkezés megkezdésének útjában állt.

„Márciusban értékesítettük az adott területet a befektető részére, aki üzletközpontot kíván létrehozni rajta, azonban ennek mérete meghaladja az úgynevezett pláza-stop törvényben előírt méretet, ezért erről nekik kivételt kellett kérni, és ezen időszak alatt nem lehetett elmondani, pontosan kiről is van szó. Ez megtörtént, a pláza-stop törvény alól felmentést kaptak, megkapták a jogerős építési engedélyüket, úgyhogy most már rajtuk múlik, hogy mikor kezdik el építeni az épületet, amelyben a Jysk, a KIK és a DM is helyet fog kapni a jövőben. Bízom benne, hogy mindenki nagy megelégedésére, hiszen a városban eddig nem voltak megtalálhatóak ezek az üzletek” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

 

A központ látványterve.

 

Fellebbent tehát a fátyol, amit a helyiek eddig csak találgathattak, ekkor bizonyossá vált. Az ózdiak zöme örömmel fogadta a bejelentést, többen hangot is adtak véleményüknek a poszt alatt.

„Nagyon örülök, hogy végre normális boltok is lesznek, nem csak kínai üzletek egymás hegyén hátán. Még egy-két jó ruhabolt is remek lenne. Nagyon jó ötlet és még új munkahelyeket is teremt. KIK-be rendszeresen járok, legalább most már nem kell elmenni Kazincbarcikára. JYSK-be is nagyon jó dolgok vannak” - írta Bariné Papp Kinga a hozzászólásában.

„Személy szerint nagyon örülök neki. Minden fejlődés, ami a városban van, jó szolgálatot tesz. Gratulálok” - kommentelte Sloszar Jánosné.

 

A központ látványterve.

 

A helyiek szerint nagy hiánypótló ez a fejlesztés, hiszen korábban több 10 kilométert kellett utaznia azoknak, akik ezekben az üzletekben szerettek volna vásárolni. Központi elhelyezkedése miatt könnyen elérhetőek lesznek a boltok. Az autóval közlekedőknek sincs miért aggódni, ugyanis számos új parkolóhely kerül kialakításra a Nemzetőr út, valamint a Sárli út melletti füves területen.

 

Sárga szalag jelzi a munkaterületet.

 

Két hónapnyi csend után aztán újra előtérbe került a projekt. Március elején megjelentek a munkagépek a területen, hogy elkezdjék a terep rendezését. A szalagokkal lezárt munkaterületen nap mint nap dolgoznak a monstrumok, hogy tartani tudják a határidőket.

 

Sárga szalag jelzi a munkaterületet.

 

Előreláthatóan idén ősszel nyitja meg kapuit a komplexum, így folyamatos lesz a munkavégzés a Piac út melletti placcon. Az építkezés befejezésével és az engedélyek megszerzését követően költözhetnek be az üzletek.

 

Megkezdte a kivitelező cég a munkálatokat.

 

Ekkor kezdődik meg majd a toborzás a munkavállalókat illetően. Információink szerint a központ körülbelül 22-28 főnek ad majd megélhetést. Habár a világot nem váltja meg ez a bevásárlóközpont, de néhány családnak biztos megélhetést teremt, a környékbeliek pedig jó áron vásárolhatnak a létesülő boltokban.

 

Szöveg: Nagyné Prokk Bettina
Képek: Csipkés Róbert