„Ózd jövője a tét!”
2024. ápr. 5.

 

Dr. Csuzda Gábor a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Ózdon. Bemutatkoztak a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjei. A két párt ózdi szervezetei taggyűléseiken egyhangúlag támogatásukról biztosították jelöltjüket. A Digitális Erőműben tartott sajtótájékoztatón az egyéni választókerületekben induló önkormányzati képviselőjelölteket is bemutatták.

 

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Riz Gábor Borsod Abaúj-Zemplén-Vármegye 3-as számú választókerületének választókerületi elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki kifejtette, hogy konzervatív keresztény értékeket vallanak a jelenlévők, aki közül hárman függetlenként indulnak, de velük együtt, egy csapatban kívánnak politizálni a jövőben.

 

Riz Gábor országgyűlési képviselő, választókerületi elnök köszönti a megjelenteket

 

„Ahogyan a csapatunk is életkorát és habitusát tekintve is széles spektrumú, én úgy gondolom, hogy egy közös dolog van bennünk, Ózd szeretete, emellett pedig egy nagyon fontos járulékos elem, a város polgárai iránti tisztelet. Én hiszem és vallom azt, hogy ennek a városnak azon túl, hogy múltja, jelene, jövője is kell, hogy legyen. Sokat veszítettünk az elmúlt évtizedekben. Ma egy 32 ezres olyan városban élünk, amely visszamered a múltjába, táplálkozik a jelen nehézségeiből, de a jövő reményével kelnek útra fiataljaink, amikor tanulni mennek, és várjuk őket vissza, hiszen nélkülük nincsen Óznak jövője...Én hiszem azt, és nem csak hiszem, hanem tudom is, hogy az ózdiak tisztán látnak mindig. Eljön az idő, amikor végiggondolják a maguk jövőjét, maguk lehetőségeit, gyermekeik, unokáik jövőjét. És ebben a jövőben egy olyan csapatra van szükség, Minarik Ede szavaival továbbra is élve, amely esélyesként fut ki a pályára, és ki-ki a maga tehetségével gazdagítani tudja mindazt, amit ez a csapat tud adni a városnak” – hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, választókerületi elnök.

Dr. Csuzda Gábor kitért arra, hogy valamennyi eddigi munkakörét tekintve Ózd, a térség és a vármegye fejlődéséért dolgozott.

 

Dr. Csuzda Gábor polgármesterjelölt sajtótájékoztatót tart.

 

„Hivatásként tekintek az ózdi és a vármegyei önkormányzatnál végzett képviselői munkámra és nagy büszkeséggel tölt el, hogy Riz Gábor országgyűlési képviselő úr kabinetvezetője és kampányfőnöke is lehettem az elmúlt években és ezen időszakban jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a kormányzattal, a minisztériumokkal és a háttérintézményeiknél dolgozó szakemberekkel. Azért vállaltam el a polgármesterjelölti felkérést, mert egy lelassult, beszürkült város képét látom magam előtt, amelynek folyamatosan csökken a lakosságszáma. Ahonnan csak a negatív hírek kapnak országos érdeklődést. Ahonnan a kisgyermekes családok egy része más települések játszótereire jár el kikapcsolódni. Ahol a felnőtt sportcsapatok egyre kevesebb sikerrel örvendeztetik meg a helyi szurkolókat. Ahol a város jelenlegi vezetése a munkahelyteremtés területén nem végzett eredményes munkát, hiszen tudjuk jól, hogy a kormányzat volt az, aki segítő kezet nyújtott a bajban a ózdi emberek számára. Úgy ítélem meg, hogy ezen problémák megoldásához változásra, egy új városvezetésre van szükség. Hiszek abban, hogy az ózdiakkal és elkötelezett társaimmal együtt egy új, sikeres jövőt alakíthatunk ki városunkban” - fogalmazott dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

 

Dr. Csuzda Gábor a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

 

Az eseményen az egyes körzetek képviselőjelöltjei is beszéltek magukról, céljaikról.

Az egyes számú választókerületben, azaz Dél-városközpont, Cipó és Meggyes térségében Birki László indul. A helyi vállalkozó Cipóban nőtt fel, jelenleg is ott él feleségével. Két fiú gyermek édesapja és egy kislány büszke nagypapája. Vállalkozásából eredően napi kapcsolatban van az ózdi emberekkel.

„Döntésem egy hosszú érlelődési folyamat eredménye. Ma sokakban negatív érzést vált ki az, ha azt hallja, hogy valaki ózdi. Engem ez nagyon bánt. Az sem tetszik, hogy a város gazdasági ereje gyenge. Azokat a gazdasági fejlesztéseket, amelyekre lehetőség lett volna, a város vezetése nem használta ki. Ezt óriási hibának tartom. Eltelt 10 év a jelenlegi vezetéssel és semmit nem lépett előre velük a város.”

 

Birki László, az egyes számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A kettes számú választókerülethez tartozik az Észak-városközpont és Ráctag térsége, ahol Katona Bencét jelölték. A járványügyekkel foglalkozó egészségügyi szakember az Ózdi Almási Balogh Pál Kórházban dolgozik, mint népegészségügyi ellenőr. A pandémia alatt tért haza Németországból szülővárosába, hogy tehessen az ózdi emberek gyógyulásáért.

„Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a magamfajta korosztály, vagyis a 30-as éveinek elején járó fiatalok szinte teljesen eltűntek Ózdról. Szeretnék az új városvezetésnek segítségére lenni abban a munkában, amely a fiatalok számára ismét vonzóvá teszi a várost és itthon tudja tartani őket. Hiszem és vallom, hogy kemény munkával el tudjuk azt érni, hogy a fiataloknak biztos jövőképe legyen Ózdon.”

 

Katona Bence, a kettes számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A hármas számú választókerületben, vagyis a Béke-telepen és a Szabolcs-közben élőket Bakk Tamás szeretné képviselni. A lokálpatrióta férfi 30 évvel ezelőtt került közelebbi kapcsolatba az önkormányzattal. A Városházán tevékenykedett gépkocsivezetőként. Számára megtisztelő volt, hogy több polgármester is megbízott benne és ilyen módon is segíthette őket munkájukban.

„Én láttam azt, milyen élet volt akkor, amikor az ózdi emberek szíve együtt dobbant a gyárral. Sajnos az az időszak elmúlt, de meggyőződésem, hogy Ózd többet érdemel annál, mint amit az elmúlt 10 évben tapasztaltunk a városvezetéstől. Gyermekeim, unokáim jövője az, ami engem tenni akarásra sarkall. Hogy ők egy olyan városban nőjenek fel, ami engem is azzá nevelt, ami vagyok: büszke ózdi embernek.”

 

Bakk Tamás, a hármas számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A négyes számú választókerületben, amely magába foglalja Dél-Bolyokot és az Újváros tér térségét Strohmayer Marcell indítják. A fiatal szoftvermérnök a fővárosban szerzett diplomát, ám hamar tudatosult benne, hogy nem Budapesten, hanem szülővárosában, Ózdon szeretne élni, számára ez a város jelenti a jövőt.

„Amikor az egyetem után hazaköltöztem sajnálattal tapasztaltam, hogy szinte minden barátom más városban dolgozik és él, mert Ózdon nem tudtak boldogulni. Ezen változtatni kell. Büszke vagyok rá, hogy Strohmayer László, Ózd város egykori polgármestere volt a nagypapám, de én már úgy szeretnék képviselőjelöltként indulni az idei önkormányzati választásokon, mint Strohmayer Marcell, aki a városért való tenni akarásával szeretné elnyerni a választópolgárok szimpátiáját. Hiszek a fiatalság lendületében, az alázatos kemény munkában és legfőképp Ózd jövőjében!”

 

Strohmayer Marcell, a négyes számú választókerület képviselőjelöltje.

 

Az ötös számú választókerülethez tartozik Szentsimon, Észak-Bolyok és a Március 15. út térsége, ahol Vitális István szeretné elnyerni a választópolgárok bizalmát. A szoftverüzemeltető, kereskedő-vállalkozó, sportszervező menedzser 1989-ben a rendszerváltás időszakában, első évfolyamos ózdi gimnazistaként kezdett el közügyekkel és a politikával foglalkozni. 1994-ben, 19 évesen volt először önkormányzati képviselőjelölt Ózdon.

„Én a csapatban hiszek és egy pártcsalád támogatásában. Egy várost soha nem egy személy, hanem olyan egy csapat tud irányítani, amelyben minden területről – legyen az egészségügy, kereskedelem, közgazdaság, sport – van megfelelő szakember, és országosan is kapcsolatokkal rendelkezik. Én hiszek a csapatunkban, hiszek a polgármesterjelöltünkben, hiszem, hogy – az ózdi emberek és a kormány támogatásával – eredményes munkát tudnánk végezni.”

 

Vitális István, az ötös számú választókerület képviselőjelöltje.

 

Susa, Uraj, a Petőfi út és Szenna tartozik a hatos számú választókerületbe, itt Scitovszky Nikoletta indul a szavazatokért. A tősgyökeres ózdi hölgy Urajt tartja igazi otthonának. A 90-es évek közepétől aktív részese a közösségi életnek, köszönhető ez Tartó Lajos néhai képviselőnek.

„Fontosnak tartom a csapatmunkát, hiszem, hogy csak így lehet a kitűzött célokat elérni. Együtt! Civil szervezetekkel, magánszemélyekkel, akiknek a hagyományok és az értékek megőrzése a cél csináltuk végig az elmúlt 4 évet. Számomra fontos, hogy Susa, Uraj, a Petőfi út és Szenna megkapja azt az odafigyelést, ami kijár az itt élő embereknek. Ennek a városrésznek aktívabb képviseletre van szüksége az önkormányzati munkában, mert sok még itt a tenni való.”

 

Scitovszky Nikoletta, a hatos számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A hetes választókörzetben, tehát Velencén, Kőalján és Táblában Bertáné Várnay Ilona indul a voksokért. Bertáné Várnay Ilona 41 éve él Ózdon, négy évtizede dolgozik a gyermekvédelemben és az egészségügyben. Korábban önkormányzati képviselőként ismerte meg az ózdi közélet helyzetét, amelyet figyelemmel kísér.

„Hiszem, hogy a peremkerületek – köztük Tábla, Kőalja és Velence-telep – nagyobb figyelmet érdemelnek. Nem várhat tovább az elhagyott ingatlanok ügyeinek rendezése. A lakosság és a városvezetés szorosabb összefogására van szükség ahhoz, hogy szemmel látható változás történjen a jövőben. Nagyobb szerepet kell adni a civilszervezeteknek, az intézményvezetőknek, a vállalkozói rétegnek, a fiatal értelmiségieknek, a tapasztalt nyugdíjasoknak.”

 

Bertáné Várnay Ilona, a hetes számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A Centerben, Bánszálláson és Sajóvárkonyon, azaz a nyolcas választókörzetben lakókat továbbra is Váradi József szeretné képviselni. A 2006 óta roma nemzetiségi önkormányzati képviselő 10 éve irányítja elnökként az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzatot. 2019-től a városi önkormányzatban is tevékenykedik.

„Az elmúlt 5 évben a jelenlegi városvezetés munkáját segíttettem, de ez az időszak megmutatta számomra azt, hogy nem ez az én utam. Új irányt kell adni Ózdnak és ez csak egy új városvezetéssel, egy kormánypárti városvezetéssel lehetséges, amelynek a munkahelyteremtés kell, hogy legyen a legfőbb feladata. A roma lakosság többsége közfoglalkoztatásban dolgozik, számomra fontos, hogy az újonnan létrehozott munkahelyekkel az ő helyzetükön is javítani tudjunk a következő években.”

 

Váradi József, a nyolcas számú választókerület képviselőjelöltje.

 

A kilences választókerületben, vagyis a Falu városrészben Horváth Péternét támogatják az indulásban. Horváth Péterné Farkas Erika 21 éves koráig Szennán élt, majd házasságkötése után a Faluban, Mogyorósvölgyben találtak otthonra. Pályakezdése óta kereskedelmi területen dolgozik.

„A köz érdekében való tenni akarás a mozgatórugóm. Láttam, hogy ez a város min ment keresztül az elmúlt években, az itt élő embereknek milyen áldozatokat kellett meghozniuk családjuk boldogulásáért. Engem nagyon motivál az, hogy ez a város ne csak a lakóhelyünk legyen, hanem az otthonunk! Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha gyermekeink, fiataljaink itthon maradnak, férjeink itthon találnak maguknak munkahelyet. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson egy olyan új városvezetésre van szükség, amely ilyen látásmóddal rendelkezik.”

 

Horváth Péterné, a kilences számú választókerület képviselőjelöltje.

 

Somsály és Hódoscsépány térsége tartozik a tízes választókörzetbe, ahol Csépányi Róbertet jelölték. Az okleveles közgazdász a gazdasági, pénzügyi és üzemeltetési területen megszerzett tapasztalatait szeretné a következő években az ózdi emberek javára fordítani.

„A város ezen részén is tettre kész emberek élnek akik, megérdemlik, hogy értékteremtő változások történjenek az ő környezetükben is. Gyönyörű természeti környezetben élünk, éppen ezért bosszantó, hogy ezt nem tudjuk a város javára fordítani. Az elmúlt évek megmutatták, hogy az ózdi emberek számíthatnak a kormányzat és az országgyűlési képviselő segítségére, ezt az együttműködést pedig tovább kell erősíteni Ózd és az ózdi emberek jövőjének érdekében.”

 

Csépányi Róbert, a tízes számú választókerület képviselőjelöltje.

 

Birki László, Katona Bence, Bakk Tamás, Strohmayer Marcell, Vitális István, Dr. Csuzda Gábor, Scitovszky Nikoletta, Bertáné Várnay Ilona, Váradi József, Horváth Péterné, Csépányi Róbert.

 

Szöveg: Tóth Alexandra
Fotók: Csipkés Róbert, Marosréti Ervin