Két keréken a közutakon – Figyeljünk egymásra, mindenkit hazavárnak!
Közlekedés
2024. ápr. 5.

Két keréken a közutakon – Figyeljünk egymásra, mindenkit hazavárnak!

A biciklisek fokozott figyelmet igényelnek a közúti közlekedésben. A KRESZ szabályokat azonban mindenkinek kötelezően be kell tartania.

A kellemes, napsütéses időjárás hatására egyre több kerékpáros jelenik meg az utakon. Nemcsak sport és szabadidős tevékenységként, hanem közlekedési formaként is rendkívül népszerű. A bicikli azonban nem éppen veszélytelen, ha közúton tekerünk vele. Az első és legfontosabb, hogy maga a kerékpár megfelelő legyen a használatra. Nem megfelelő látási viszonyok esetén, illetve sötétedés után kötelező a lámpa megléte, hogy az autósok időben észlelhessék a két keréken közlekedőt, és a szabályoknak megfelelően kerülhessék ki a lassabban haladó járművet.

„Fokozott elővigyázatossággal, körültekintéssel kell megközelíteni ezeket a járműveket, kifejezetten ügyelve arra, hogy amikor előzés céljából elhaladunk mellette, akkor megfelelő oldaltávolságot tartsunk. Legalább másfél méter oldaltávolság alkalmazása az, ami ilyenkor biztonságosnak mondható. Az előzés után úgy kell visszatérni a kerékpáros elé, hogy őt ne zavarjuk, ne akadályozzuk” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Rajhóczki Pétertől azt is megtudtuk, hogy ha rendelkezésre áll kiépített kerékpárút, vagy a közúton felfestett jel, a bicikliseknek ezeket használva kell haladni. Ha azonban nem a kijelölt kerékpárutat vesszük igénybe, miközben volna rá lehetőségünk, azzal szabálysértést követünk el. Annak ellenére, hogy a bringások nagy része betartja a szabályokat, rendkívül figyelniük kell, ha ilyen járművel vesznek részt a forgalomban.

„A bicikliúton majdnem elütötték a biciklist, ha nem ugrik le a kerékpárról, akkor elütik, a Piac úton. Elég szomorú, hogy a bicikliseket nem veszik semmibe az autósok” - nyilatkozta Burai András.

Bár jogosítvány nem kell annak, aki ezt az alternatív közlekedést választja, nem árt, ha tisztában van a szabályokkal. Az autósok tapasztalata azt mutatja, hogy kerékpárosok egy része nincs tisztában a KRESZ előírásaival.

„Hellyel-közzel. Annyira nincsenek tisztába a körforgalommal, meg a táblák jelentésével, meg hasonlók. Szerintem erre oda kellene figyelniük. Én is biciklizek. De nekem csak negatív élményeim vannak” - fogalmazott Gyurics László.

Bármerre is indulunk el két keréken, lényeges, hogy körültekintően, a minket körülvevő forgalmat figyelve és a KRESZ-t betartva közlekedjünk. Az autósok pedig kellő figyelemmel közelítsék és előzzék meg a lassabban haladókat az utakon.