Pázsitfűfélék és fenyőfélék pollenjei okoznak allergiát
Egészség
2024. máj. 9.

Pázsitfűfélék és fenyőfélék pollenjei okoznak allergiát

Szemviszketés, allergiás nátha, súlyosabb esetben asztmás rohamok, különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől.

Nagyon sokan szenvednek szezonális allergiától, amely nemcsak tavasszal, hanem szinte minden évszakban megkeserítheti az emberek életét. Legfőképpen a pollenek okolhatók a szezonális allergia kialakulásáért. Ilyenkor ugyanis hisztamin szabadul fel a szervezetben, ez okozza a tüneteket. Az allergiának sokféle és nagyon kellemetlen tünetei is lehetnek, ezért próbáljuk megakadályozni azt, hogy az allergén a szervezettel kontaktusba kerüljön.

„Ezt könnyű elmondani, de nehezebb megvalósítani. Tehát például furcsa, de azt mondjuk, hogy az allergének érvényesülésének ideje alatt kevesebbet levegőztessünk, kevesebbet sétáljunk, kevesebbet tartózkodjunk a szabadban. Viseljünk maszkot, tehát minden módon meg kell akadályozni az allergén érvényesülésének találkozását a szervezettel” - emelte ki dr. Csízi Zoltán gyermekorvos.

Pollenszezonban sokan tapasztalják, hogy a szemük viszket, bevörösödik, könnyezik. A szemtünetek önállóan is jelentkezhetnek, de általában az allergiával összefüggő egyéb tünetek is kísérhetik ezt a kellemetlen szezonális betegséget.

„Fűre, növényre, virágra allergiás vagyok. Tünetei orrfolyás, tüsszögés” - mondta Lőrincz Orsolya.

A tünetek megelőzésére az allergén kerülése ajánlott, ennek gyakorlati megvalósítása azonban szinte lehetetlen. Nagyon fontos, hogy az immunrendszerünket megfelelően erősítsük.