Örökös bajnok avatás, meredek terep, remek időjárás – vasárnap elrajtolt a 29. Ózdi Hegyifutó Verseny
Sport
2024. máj. 13.

Örökös bajnok avatás, meredek terep, remek időjárás – vasárnap elrajtolt a 29. Ózdi Hegyifutó Verseny

Huszonkilencedik alkalommal rajtoltak el a nevezők az Ózdi Hegyifutó Versenyen. A felnőttek két táv közül választhattak, de egy pálya az óvodásokat is várta.

A Bíben-völgy lábánál melegítettek be azok futók, akik a 29. Ózdi Hegyifutó Versenyre érkeztek. Az eseményt Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke, valamint Janiczak Dávid polgármester nyitotta meg.

„Látom, hogy nagyon sok nevező van. Biztos, hogy van olyan, aki teljesíteni akarja a távot, biztos van olyan, akinek az a cél, hogy a tavalyi eredménynél jobbat érjen el, és vannak olyanok, akik mindenképpen a győzelemre hajtanak. Én azt kívánom mindenkinek, hogy érje el azt az eredményt, amit ő szeretne és amit kitűzött magának, hiszen ez a legfontosabb az életben és a sportban is. Kívánok mindenkinek kellemes, sportszerű és sérülésmentes versenyzést a mai napra” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A megnyitó után felsorakoztak a rajthoz a futók. Először a felnőttek mezőnye indult neki a távnak. Amíg ők a hegyet hódították meg, az óvodások is lefutották a nekik kijelölt távot. A szülők lelkesen szurkoltak a kicsiknek. Többen is voltak, akik együtt futottak gyermekükkel. A jutalmuk pedig egy kitűző és egy kis édesség volt.

„Háromszáz métert kellett lefutnom. Jól elfáradtam és jól éreztem magamat. Felmentünk oda a fákhoz” - nyilatkozta Nagy Zsolt Bendegúz.

Készült a zsíros kenyér is hagymával, de gyümölcs is várta a beérkezőket. A gyerekekkel együtt több mint százan neveztek a versenyre. Az idei már a huszonkilencedik alkalom, hogy az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület tagjai megszervezik ezt a hegyifutó versenyt.

„Az országban az elsők között volt, hogy hegyi és terepfutó versenyt rendeztünk itt Ózdon és ezt folyamatosan megtartjuk. Változtak mindig a távok. Az eredeti táv az elsőn is az volt, amikor a hármaskeresztig fel kellett futni 12.4 kilométerre. Ez megmaradt. Maradt ez a hosszabb táv, a 12.4 kilométer és van egy rövidebb, a 8.8 km. Ennél a magányos fáig futnak el a versenyzők” - tette hozzá Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke.

A szokásos két távon mindenféle korosztály próbára tette felkészültségét. A mezőny legidősebb futója Lövey János volt, aki 71 évesen vágott neki a megmérettetésnek. A versenyzők mellett családtagok és barátok is kilátogattak szurkolni. Lassan be is érkeztek az első sportolók. Volt köztük, aki pályacsúcsot döntött és már harmadszor nyerte meg a versenyt, így örökös bajnok címmel is gazdagodott.

„Eléggé technikás pálya. Szabolcsból jöttem, ez elég kellemetlen nekem így síkfutóként, de amúgy nagyon szép pálya, ezért járok ide vissza évről évre” - hangsúlyozta Bulitka László, a Vasas SC versenyzője.

A verseny jövőre lesz harminc éves, így 2025-ben egy nagyobb szabású rendezvényt terveznek a szervezők.