Mécsesek az elhunytakért
Város
2021. nov. 1.

Mécsesek az elhunytakért

Idén is sokan felkeresték a város temetőit mindenszentek alkalmából. A görögkatolikusok ebben az éveben is megtartották gyászszertartásukat.

Mindenszentekkor az üdvözült lelkekre emlékezünk. Ezen a napon ahogyan hazánkban, úgy a világ számos országában is többen felkeresik ilyenkor elhunyt szeretteik, családtagjaik sírjait. Várososunkban sincsen ez másként, ugyanis akadtak olyanok, akik már az ünnepet megelőző vasárnapon megfordultak az ózdi sírkertekben, hogy elhelyezzék csokraikat, koszorúikat, vagy éppen mécsest gyújtsanak az elhunytak emlékére. Ez az esemény nagyon fontos a történelmi egyházak számára is. Az előző évekhez hasonlóan az Ózdi Görögkatolikus Egyházközség tagjai ezúttal is a Gyári temetőhöz vonultak ki, ahol megtartották az úgynevezett panachida szertartást. Ekkor az eltávozott családtagokat név szerint említve idéznek fel, és imádkoznak értük a hívek.

A mindenszentek hagyománya egyébként több évszázadra nyúlik vissza. Hazánkban a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítésének szokása a 19. század elején kezdett elterjedni. Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus a múltra és az ősökre emlékezett, majd a meggyújtott gyertya jelentőségéről beszélt a híveknek.

„A gyertya fénye arra világít rá, hogy vannak sebek az életben, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak be. Az idő nem gyógyít be minden sebet, mert aki elment az hiányzik, mert aki elment, az ürességet hagyott maga mögött a mi életünkben. Rájuk emlékezünk most, amikor egy-egy gyertyát meggyújtva emlékezünk az örök élet ajándékára, amellyel a mi gondviselő Istenünk megajándékozott” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A legtöbben főként a délutáni, kora esti órákban jelentek meg a sírkertekben. A hatóságok a két nap alatt kiemelt figyelmet szenteltek ezeknek a helyszíneknek, valamint a parkolást is segítették a gépkocsival érkezőknek. Estére egyébként a város összes temetője fényárban úszott.