Fő az óvatosság!
Város
2021. nov. 3.

Fő az óvatosság!

Egyelőre nem tört be a negyedik hullám az ózdi idős otthonokba. Csak akkor vezetnek be korlátozásokat, ha súlyosbodik a helyzet. Látogatni lehet, de a szabályokat be kell tartani.

Új határozatot adott ki november elsejével a Nemzeti Népegészségügyi Központ a járványügyi óvintézkedésekre. Eszerint a szakosított ellátást biztosító szociális intézményekben, tehát a három idős otthonban, illetve az átmeneti szálláson kijárási korlátozást, illetve látogatási tilalmat csak akkor kell elrendelni, ha az ellátottaknak az öt százalékánál igazolható a COVID- 19 vírussal történő megbetegedés és nem tudják az elkülönítésüket megoldani. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi, Bulcsú úti és Szent István úti egységeiben jelenleg 105 lakó él, akiket 66 szakember lát el nap, mint nap. A jelenlegi adatok alapján elmondható, hogy 75 százalékos az átoltottság náluk. Az elmúlt egy hónapban egy gondozottnál igazolódott a megbetegedés, ma pedig egyik dolgozójuknál merült fel a gyanú ebben a tekintetben. Egyébként ha valakinél megfázásos tüneteket tapasztalnak azonnal PCR tesztet végeznek nála. Egyelőre úgy néz ki nincs szükség szigorúbb szabályok bevezetésére. De amint negatív irányba változik a helyzet, azonnal tesznek ellene.

„Szigorúbb intézkedéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatától nem hozhatunk. Óvintézkedésekkel valamelyest tudunk még óvatosabbak lenni. Tehát, ha súlyosbodik a helyzet, akkor plexi fal mögötti látogatást fogunk bevezetni. Jelenleg az az óvintézkedés, hogy maszk, gumikesztyű, illetve kézfertőtlenítő használata kötelező belépéskor az intézménybe, illetve be kell jelentkezni időpontra a látogatással kapcsolatban” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.