Újra oltanak
Egészség
2021. nov. 4.

Újra oltanak

Ismét oltanak a háziorvosok az influenza elleni vakcinákkal. A tünetek a fejfájás és a köhögés. Ám, ha íz- és szaglásvesztést is tapasztalunk, akkor a koronavírus fertőzés sem kizárt.

A háziorvosok már oltanak körzeteikben az influenza elleni védőoltással. Járványról még nem beszélhetünk, de fontos a mihamarabbi megelőzés. A vírus terjedését a párás időjárás kedvezőtlenül befolyásolja, hiszen a levegőben tovább maradhatnak meg a bacilusok. Emellett a kórokozók használati tárgyakon, mint például a kilincsen és a bevásárlókocsikon is képesek megtelepedni. Az oltás az elsődleges megelőzés része, hiszen ezzel tudunk a leghatékonyabban védekezni ellene.

„Arra bíztatok mindenkit, hogy mivel ez egy nagyon változékony vírus, ezért főleg azok, akiknek csökkent az immunitása, tehát a védekezőképességük csökkent, azok vegyék fel az oltást. Elsősorban a 60-65 év felettieknek, de bármilyen egyéb betegségben szenvedők számára javasolt, mint a cukorbetegek, magas vérnyomással küzdők, pajzsmirigy betegek és daganatos betegek, illetve azok, akik a közelmúltban átestek a koronavírus fertőzésen” - hangsúlyozta dr. Vámos Henrietta, háziorvos.

Az oltás a beadást követően hét és tizennégy nap között fejti ki hatását. Mindenki ingyen veheti fel a vakcinát, azonban ezt csak előzetes előjegyzést követően kaphatjuk meg háziorvosuktól. A koronavírus járvány miatt azonban az influenzát nehezebb beazonosítani.
 
„Nagyon fontos az influenza és a Covid tünetek közti különbségek. Az influenzaszerű tünetek általában két-három napig tartanak. Köhögés, tüsszentés, fejfájás, orrváladék jelentkezik, de ha egy hétnél tovább tartanak a tünetek és társul hozzá fulladás, szaglás vesztés és ízérzés vesztése, magas láz, akkor az már gyanús. Ekkor érdemes tesztet elvégezni” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Tesztelési szándékunkat jelezni kell a háziorvosunknak, aki kiküldi hozzánk a mentőszolgálat szakembereit. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg influenza vírussal van dolgunk, akkor a szakemberek azt tanácsolják, fogyasszunk C- és D-vitamint, használjunk orrcseppet és szedjünk antihisztamint is. Fontos információ, hogy a koronavírus és az influenza elleni védőoltás beadása között legalább két hét kell, hogy elteljen.