Dobd a kockát!
Oktatás
2021. nov. 6.

Dobd a kockát!

Konferenciát szervezett a Kapcsolati Háló önkéntes csapata. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola programján a szeretet-dobókocka módszer került előtérbe.

„Van egy dobásod” címmel rendeztek mini-konferenciát a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában. A rendezvényen a szeretet-dobókocka, mint pedagógiai módszer kérdését járták körül, amellyel kapcsolatban a résztvevők az elmúlt időszak tapasztalatait összegezték. Az esemény szervezője a Kapcsolati Háló, azaz a KOHÓ önkéntes csapata volt. A programon többek között Mischinger Ferenc, római katolikus plébános és a Fokoláre Mozgalom néhány tagja is jelen volt. A helyi intézményeken kívül pedig Budapestről, Gyöngyösorosziból és Tiszaújvárosból is érkeztek.

„A szeretet-dobókocka az egy nagyon jó eszköz és számtalan tapasztalat van a világon, hogy a gyerekekkel és a szülőkkel együtt ezt a fajta szeretetet tudjuk gyakorolni. A  szeretet-dobókocka az egy eszköz, ami a kezünkben van. Bátorít és késztet bennünket, hogy minden nap újra szeretni tudjuk azt, aki mellettünk van” - mondta Silvia Scatragli, a Fokoláre Mozgalom tagja

A Fokoláre Mozgalom a KOHÓ csapatával évek óta együttműködik. Így már több közös programot is szerveztek. Ezek egyike volt az a 2019 szeptemberében megtartott esemény, amelynek alkalmával az Ív úton egy szeretet-dobókockát helyeztek el. Ez az eszköz a Krisztusba vetett hitet és a keresztényi szeretetet jelképezi, amelynek egyes oldalain a szeretet gyakorlásának egy-egy módja olvasható. Ennek azonban további változatai is vannak. Így a módszer további lehetőségeket is magában rejt, amit nemrégiben az intézmény is megragadott.

„Ebben az évben alakult egy öko szakkörünk. A katolikus iskolákban a teremtésvédelem az kiemelten fontos terület, amihez eddig is nagyon-nagyon sok program épült. Az őszi-tavaszi takarítás, kupakgyűjtés, papírgyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés és használt ruhagyűjtés. A szakkör tagjai voltak azok, akik először a kezükbe vették az öko kockát, ami csak egy része a szeretet-kockának, egy változata” - nyilatkozta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A kocka egyes oldalain lévő üzenetek alapját egy, a Szentatya által még 2015-ben írt mű adja, ami szociális témákról és a társadalmi igazságosság kérdéseiről szól. Ám nagy hangsúlyt kap benne a környezetvédelem is.

„Magát a kockát tulajdonképpen Ferenc pápának a Laudato sí enciklikája hívta életre. Ezek az oldalak egy-egy pontjai ennek az enciklikának, ami az ember és a természet, az ember és a teremtett világ, a környezet kapcsolatában nagyon fontos” - fogalmazott Berndt Mihály, a Fokoláre Mozgalom tagja.

Az eseményen többen is megosztották tapasztalataikat és a témához kapcsolódó jó gyakorlatokat is bemutatták a résztvevőknek. A programon azonban kérdések megfogalmazására és kötetlen beszélgetésre is volt lehetőség.