Közlekedés és védelem
Egyház
2021. nov. 7.

Közlekedés és védelem

Gépkocsiáldást tartottak az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Az esemény célja, hogy védelmet nyújtson a közlekedők számára.

Sorban követték egymást az autók az Ózdi Görögkatolikus Parókia épülete előtt. Az áldást kérők a szertartás helyszínén néhány percre megálltak, ahol Bodnár Dániel görögkatolikus parókus szentelte meg gépjárműveiket. Az utazók védőszentje Szent Kristóf, akit a római katolikus egyházon belül nyáron ünnepelnek. A görögkatolikusoknál e tekintetben Szent Mihály arkangyalt kell kiemelni.

„Látjuk és tudjuk azt, hogy az őszi időszak minél inkább kihívások elé állít mindannyiunkat, azokat, akik úton vannak. Sajnos a héten Ózdon is nagy baleset volt. Azt szokták mondani, hogy szerencséje volt. Mi keresztények azt szoktuk mondani, hogy a Úristen angyala mellette állt és segítette azt, hogy vagy kisebb mértékű sérülést szenvedjenek, vagy pedig valaki el tudja kerülni a betegséget” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.
 
A gépkocsik megáldását már öt éve kérhetik az érdeklődők. A szertartásokon elsősorban az egyházközség tagjai vesznek részt. Ám rajtuk kívül rendszerint mások is megjelennek ezeken az alkalmakon, hogy védelmet kérjenek járműveikre. A szentelést követően mindenkit egy-egy kereszttel is megajándékoztak, amely óvatosságra és mértékletességre inti az autótulajdonosokat.

„A gépkocsiáldást azért tartom fontosnak, mert az utakon borzasztóan sok a probléma a közlekedésben és úgy gondolom, hogyha a gépkocsi meg van áldva, akkor nem keveredek olyan közlekedési problémába, mint mások. Úgy gondolom, hogy így a Jóisten velem van, és megvéd nagyon sok esetben” - fogalmazott Bodnár János.
 
Ezeken az alkalmakon általában mintegy harminc gépjárművet áldanak meg, amelyekre egyedül és párban is sokan jönnek. Bodnár János feleségével érkezett, akivel hasonlóan gondolkodnak erről a témáról.

„Ezt mind a ketten egyformán érezzük, és egyformán gondoljuk ezeket a dolgokat. Talán kimondatlanul is nagyon sok mindent kitalálunk egymás gondolatából, érzéseiből. Negyvenöt éve vagyunk együtt” - nyilatkozta Bodnár Jánosné.

A gépjárművek áldása azonban a mai nappal még nem ért véget. Az ugyanis a hét elején az egyházi intézményekben folytatódik tovább. Ennek alkalmával a szeretetszolgálat munkatársait, gondozottait is felkeresik majd.