Felhívni a figyelmet
Egészség
2021. nov. 15.

Felhívni a figyelmet

November 14-e a diabétesz világnapja. A cukorbetegségre 1991-óta hívják fel a figyelmet. 2019-es adatok szerint 11-ből egy embert érint a veszélyes kór.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet, látva a cukorbetegség növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

A vércukorszint-mérésnél sokan az ujjbegyek elülső részét szúrják meg, ám a tapintás kiemelten fontos az érzékelésünk szempontjából. Így az ujj oldalánál ajánlatos alkalmazni az apró szúrást. Azoknak, akik diabéteszben szenvednek a legfontosabb a tudatos életmód megválasztása.

A 2021–2023-as diabétesz világnap témája: Hozzáférés a cukorbetegség ellátásához – ha nem most, mikor? A kampány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy világszerte betegek milliói nem férnek hozzá a kór kezeléséhez, így a legveszélyesebb tünetekkel kell szembenézniük.