Fő az egészség!
Egészség
2021. nov. 17.

Fő az egészség!

Maximum egy évre hosszabbítható meg a gyógyszerkészítmények lejárati ideje az ehhez kapcsolódó rendelet értelmében. A lakosság a www.ogyei.gov.hu weboldaláról is tájékozódhat.

A városi televízió egyik nézője olyan fotókat juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyeken látszik, hogy az általa vásárolt készítmény lejárati határidejét meghosszabbították, és a korábbi dátumot leragasztották. Felmerült benne a kérdés, hogy ez az eljárás mennyire hivatalos egy gyógyszer tekintetében. Ma ellátogattunk az egyik helyi patikába a témával kapcsolatban, ahol megtudtuk, hogy ez az eset egyáltalán nem számít egyedülállónak.

„Amikor egy forgalomba került készítménynek rövid a lejárati ideje, ezt úgy határozzák meg, hogy amíg nincsen forgalomban, addig laboratóriumi gyorsított stabilitási vizsgálatokkal lehet valamilyen lejáratot meghatározni ezeknek a készítményeknek, amit a tapasztalat egy idő múlva felül tud írni. Azt az időt, amit lejáratként szántak neki meg lehet hosszabbítani, hiszen azután is tökéletes biztonsággal felhasználható. Ha ez valóban bebizonyosodik, akkor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek bebizonyítva, a cég kaphat hosszabbításra engedélyt” - mondta dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze, gyógyszertárvezetője.

Ilyenkor a szakemberek többek között megvizsgálják, hogy rendelkezésre áll-e benne a megfelelő hatóanyag tartalom, nem történt-e bomlás, nincsenek-e benne megengedhetetlen szennyező anyagok, vagy éppen stabil-e a tabletta és ott szívódik-e fel ahol kell. A kérdéses termék tekintetében igen rövid határidőt szabtak meg, ugyanis az újonnan forgalomba hozott készítményeknek nagyobb figyelmet szentelnek a szakhatóságok, míg a jól beváltak tekintetében akár öt évet is adhatnak. A témával kapcsolatban felkerestük a Magyar Gyógyszerész Kamarát is, akik rávilágítottak, hogy mi a teendő, ha egy adott készítmény kapcsán kétely merül fel bennünk. Válaszukat írásban küldték meg.

Bizonyos rendszerességgel előfordul, hogy a forgalomban lévő készítmény – egy rövidebb lejárati idővel kerül forgalomba, amit az eredetileg a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét kiadó hatóság az engedély jogosultja kérésére meghosszabbít. Ezen eljárásról és annak eredményéről mind a lakosság, mind az egészségügyi szakemberek a hivatalos gyógyszeradatbázisból is értesülhetnek, illetve ezt az információt ott megtalálhatják” - áll a Magyar Gyógyszerész Kamara válaszában.

Vagyis a www.ogyei.gov.hu oldalra kattintva bármely készítmény visszakereshető. A megfelelő indoklás alapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egyes gyártási tételek felhasználhatósági időtartamát legfeljebb egy alkalommal és maximum egy évvel hosszabbíthatja meg. Egyébként terméktől függően többféle lejárati idővel találkozhatunk. A kúpoknak, szemcseppeknek, krémeknek rövidebb határidőt szabnak meg. Ha véletlenül lejárt gyógyszert veszünk be, nem kell feltétlenül megijednünk, jó esetben csak a hatóanyag tartalma csökkent. Rosszban pedig káros anyagok is felszabadulhatnak belőle. Nem árt tehát vigyázni ezekkel. Minden patikában található selejtes gyógyszereknek kijelölt gyűjtőláda, célszerű oda dobni a már szükségtelen dobozokat.