Fedél nélkül
Város
2021. dec. 15.

Fedél nélkül

Majdnem teljes kihasználtsággal működnek városunkban a hajléktalanokkal foglalkozó intézményi egységek. Az ÓTSZEGYII ezen részlege szívesen fogad különböző adományokat.

Éjszakánként már igencsak csípős, hideg időt tapasztalhatunk, a napokban pedig már nappal sem kúszik majd 0°C fölé a hőmérséklet. Ez egy rövid séta vagy kint tartózkodás során is kellemetlen lehet, nem még ha adott esetben az egész éjszakát a szabad ég alatt kell töltenünk. Ebben az úgynevezett krízisidőszakban még inkább felértékelődik azoknak a szociális intézményeknek a szerepe, amelyek a fedél nélküli embereknek nyújtanak segítséget.

„Ilyenkor van az, amikor beszűkülnek az alkalmi munka lehetőségek, a mezőgazdasági munkák, a hideg miatt egyre jobban betömörülnek az épületekbe az emberek. Nyilván ilyenkor az a személyes tér lecsökken, és ilyenkor elég nehéz helyzetek adódnak, amit természetesen megpróbálunk kezelni. A téli időszakkal kapcsolatban mindig tartunk egy tájékoztatót, hogy mire figyeljenek a hajléktalanok. Fontos a ruházkodás, öltözködés, alkoholfogyasztás és az egymásra való odafigyelés” - mondta Jene András, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény részlegvezetője.

A járványos idő az egységekben dolgozókra is nagyobb feladatot ró, hiszen különböző szabályokat be kell tartani. Így az ellátottak minden beérkezés után testhőmérséklet mérésen és kézfertőtlenítésen esnek át. A kihasználtságot tekintve majdnem a teljes kapacitás le van foglalva. A Nappali Melegedőt tekintve például mintegy ötvenen térnek be naponta, de tegnap éjszaka az Éjjeli Menedékhelyen is tizenhárom ágy volt foglalt a tizenhatból. Az egységekben ellátottak igyekeznek hasznosan eltölteni az idejüket, így például most nincs semmilyen pályázat kiírva, de folyamatosan készülnek a különböző színű szőnyegek, de egyesek már a karácsonyi műsorra is gyakoroltak.

Az itt dolgozó szakemberektől megtudhattuk, hogy bár a tárgyi feltételek megfelelően adottak számukra a normatívát figyelembe véve, de különböző ruhaadományokat szívesen fogadnak. Így ha van otthon nem használt, de még jó állapotú meleg cipőnk, nadrágunk vagy pulóverünk juttassuk el valamelyik intézményi egységekbe. Ott a dolgozók elraktározzák őket és ellátják velük azokat, akiknek arra szükségük van.

Az egységekben dolgozók folyamatosan felhívják a figyelmet a szájmaszk használatára, emellett megkérik az ellátottakat, hogy amennyiben bármilyen betegségre utaló jelet éreznek magukon értesítsék az illetékeseket, hogy a háziorvos megvizsgálhassa őket.