Fontos a biztonság
Hírek
2021. dec. 23.

Fontos a biztonság

A Katasztrófavédelem fontos feladatának tartja, hogy felhívja a lakosok figyelmét a megfelelő szén-monoxid-érzékelők beszerzésére. Ehhez kapcsolódóan közös játék indult a városi televízióval.

Magyarországon évente átlagosan két-háromszáz esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esetekhez, amely során csaknem húsz végződik halálesettel. A téli időszakban, a fűtési szezon kezdetével megnő az ilyen jellegű történéseknek a száma, de valójában egész évben jelenlévő veszélyről van szó. Fontos a megelőzés. Célszerű a nyílt lánggal működő fűtőberendezések telepítését, időszakos karbantartását megfelelő szakemberrel elvégeztetni, valamint nélkülözhetetlen a megfelelő riasztókészülék beszerzése.

„A szén-monoxid egy színtelen szagtalan gáz, ami a szén-dioxiddal szemben nem fojtó, hanem mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak egy egyszerű influenza tüneteire, kezdődő fejfájást, gyengeséget, izommerevséget érezhet az áldozat. Abban az esetben, ha szén-monoxid dús környezetben marad a sérült, akkor eljuthat nagyon rövid idő alatt abba az állapotba, hogy közvetlen életveszélyben lévőnek tekinthető, tehát önerejéből képtelen szabadulni” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Fontos, hogy szén-monoxid-érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó boltban vásároljunk. Keressük a magyar nyelvű használati utasítással rendelkezőket. Az eszközök csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítjük. Figyelni kell továbbá az élettartamukra, ajánlatos öt évente új készüléket beszerezni.

„Amennyiben valaki szén-monoxid-érzékelő vásárlásra szánja el magát, javasolt, hogy keresse fel a Katasztrófavédelem honlapját, ahol megtekinthető a megbízható és a nem megbízható érzékelők listája. A Katasztrófavédelem a szén-monoxid veszélyeire történő felhívásának keretében egy jó minőségű megbízható szén-monoxid-érzékelőt ajánl fel annak a szerencsés nyertesnek, aki az Ózdi Városi Televízióval közösen szervezett játékban sikerrel veszi az akadályt, és a végén rá mosolyog a szerencse” - nyilatkozta Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A Katasztrófavédelem és az Ózdi Városi Televízió játékában egy ilyen biztonságos eszközt sorsolnak ki azon nézők között, akik megfelelő választ adnak arra a kérdésre, hogy Tőkés Tamás tűzoltóparancsnoknak mi a rangja? A helyes megfejtéseket az ovtvinfo@omekozd.hu e-mail-címre várják 2022. január 10-ig nevük és telefonszámuk feltüntetésével. A nyereményt az ózdi tűzoltóságon lehet majd átvenni.