Veszélyes hideg
Rendőrség
2021. dec. 27.

Veszélyes hideg

Kihűlt lakásában találtak rá egy idős hölgyre az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai, akik még időben értesítették az Ózdi Mentőszolgálatot.

A téli időszak beköszöntével az Ózdi Rendőrkapitányság és az Ózdi Mentőállomás feladatköre is megnövekszik, ilyenkor ugyanis több bejelentés érkezik. A rendőrség munkatársai felhívják a lakosság figyelmét, hogy ebben a hideg időszakban fokozottan figyeljenek egymásra és a környezetükben egyedül élő idősekre. Idén is volt már olyan eset, amely az egyenruhások beavatkozását igényelte.

„A napokban történt ugyanis, hogy kollégáim állampolgári bejelentésre mentek intézkedni Ózd egyik külvárosi részére. Ott egy idős hölgyet találtak, aki gondozatlanul, órák óta feküdt a hideg, kihűlt lakásban. Kollégáim biztonságos intézkedés keretein belül a mentőszolgálatot kérték fel” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkpaitányság hivatalvezetője.

Az Ózdi Mentőállomás munkatársai időben a helyszínre érkeztek és kórházba szállították az idős hölgyet. Fontos, hogy figyeljünk embertársainkra, ami egyébként képességeinkhez mérten törvényi kötelességünk is. Ha valaki az előbbi esethez hasonlóval találkozik, az első dolga a tájékozódás, valamint a szükség szerinti segítség hívás. A hipotermiára, azaz a kihűlésre gondolhatunk extrém hidegnek kitett betegek, sérültek esetén. Ilyenkor a legsürgetőbb a további károsodás megakadályozása.

„Hipotermia esetén gondolnunk kell a nedves ruházat eltávolítására, a beteg szárazra törlésére, száraz textíliák biztosítására, amennyiben van rá lehetőség meleg folyadék itatására, a hideg elleni izolálásra. Ezt tehetjük meleg takaróval vagy akár egy gépjármű fűtésével is vagy ha van rá lehetőségünk, egy meleg szobába, helységbe kísérhetjük őt” - nyilatkozta Pál Zsombor, mentő ápoló.

A hideg és a hőártalom egyaránt belgyógyászati traumának minősül. Lelassul többek között a keringési rendszer és az anyagcsere folyamat, megváltozik a test működése. Végső soron beavatkozás nélkül ez az állapot a halál beálltához is vezethet. A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ha hasonló esetet tapasztalnak, azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívó telefonszámot.