Változó időjárás
Hírek
2022. jan. 4.

Változó időjárás

Csütörtökig tart a januári tavasz. A napokban jelentősen ingadozott a hőmérséklet. Ez negatívan befolyásolja az egészségi állapotot. Ilyenkor a megelőzés a legfontosabb.

Az elmúlt napok időjárása nagyon ingadozó volt. A havas területeket hirtelen elérte a felmelegedés, aminek köszönhetően tavaszias időjárás érte el térségünket a hét elején. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei úgy vélik, hogy ez a jelenlegi meleg szektor nem lesz tartós. Folyamatosan váltják egymást a frontok. Szerdán még lesznek olyan pontok az országban, főként a déli régiókban, ahol akár a meleg rekord is megdőlhet. A hidegfront azonban gyorsan érkezik, ezáltal csütörtökre eléri térségünket.

„A fronttal együtt csapadék is érkezik. Zömében esőre kell készülni, mert elég magas a talajhőmérséklet, de esetleg szerda este, csütörtök hajnalban van rá esély, hogy halmazállapotot váltson a csapadék. Ezáltal havas eső vagy havazás is előfordulhat. A következő esélyek a havazásra pedig hétvége tájékán valószínűek, akkor ugyanis már kellően hideg lesz a légkör egésze. Akár kisebb havazás is kialakulhat szombat, vasárnap” - mondta Simon Gergő, meteorológus.

Nagyon sok ember érzékeny a változó időjárásra, amely hirtelen ingadozása negatívan befolyásolja a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, az alvászavarok, a fejfájás és az ízületi fájdalmak. Az embereket a vírushelyzet miatt egyébként is nagyobb stressz éri, ilyenkor azonban ez is fokozódik, ami hozzájárul ezeknek a tüneteknek és állapotoknak a kialakulásához. Ebben az időszakban többen keresik fel háziorvosaikat hasonló panaszokkal.

„A megelőzése a legfontosabb. Igyunk sok folyadékot, főleg vizet. Két-három litert egy nap. Nagyon jó a vitaminban és ásványi anyagban dús étrend. Napi fél órát sétáljunk szabad levegőn és pihenjük ki magunkat. Hét nyolc órát érdemes aludni” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, kollegiális főorvos.

A főorvos elmondása alapján a hideg és meleg front más-más hatással vannak az emberi szervezetre. Előbbinél kialakulhat anginás panasz, mellkasi - és ízületi fájdalom egyaránt. Utóbbi esetében fokozódik a fejfájás és a stresszes lelkiállapot. Az elkövetkező napokban érdemes lesz betartani a megelőzési javaslatokat, hogy panaszmentesen vészelhessük át az időjárás változásokat.