Állam és egyház
Egyház
2022. jan. 14.

Állam és egyház

Munkaértekezletet tartottak a térség egyházi vezetői a Digitális Erőműben. Szó esett fejlesztésekről és a Hungary Helps Program eredményeiről is.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is összegyűltek a térség egyházi vezetői. A munkaértekezletnek most a Digitális Erőmű adott otthont. Azt eseményt Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg. Nagyon fontosnak tartja az állam és az egyház kapcsolatát, így ez az esemény is nagy jelentőséggel bír. Az elmúlt években közösségi tereket és több templom felújítását is támogatta a magyar kormány. Ezekről az eredményekről és több jövőbeli tervről is beszéltek az eseményen.

„Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt évek gyümölcsözőek voltak az állam és az egyház kapcsolatában. Maga az ország büszkén vállalta keresztény gyökereit, és arra buzdított minden európai tagállamot, hogy ne szégyellje, vállalja, hogy Európa keresztény gyökerű, és ennek szellemében erősítse tovább az állam és az egyház kapcsolatát, hiszen nagyon sokan vannak, hitükben élő emberek, akik elvárják és kérik azt a segítséget, hogy a maguk közössége és a maguk helyszínei, amelyek ikonikusak, megerősödve és megújulva térjenek vissza abból a fajta nagy társadalmi körforgásból, amely ezt az Európát jellemzi” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Úgy véli, hogy a térség valamennyi templomára, közösségi létesítményére égetően szükség van, hogy ebben a világban el tudjunk igazodni és a hitüket gyakorlók segítségével tovább tudjunk lépni. A találkozón Azbej Tristan, államtitkár is részt vett, aki bemutatta a már négy éve működő Hungary Helps Program tevékenységét és eddigi eredményeit. Kifejtette a világon a legüldözöttebb vallási csoport a kereszténység. A küldetésük ezért az ő védelmük, az értékeik a megőrzése, valamint életüknek és életterüknek megmentése.

„A világon több mint 340 millió ember van, akit diszkriminálnak a hite miatt, vagy éppen terrorszervezeteknek a fenyegetését kell elszenvedniük. Magyarország első országként a világban egy támogatási programot indított az ő megsegítésükre. Ez a Hungary Helps Program. Az elmúlt négy évben több mint félmillió emberhez értünk el a segítségünkkel. Ez nemcsak az üldözött keresztények, közösségek megsegítését jelenti, hanem azt is, hogy hozzájárultunk ahhoz, hogy félmillió ember a szülőföldön való maradást választja, és ne induljon el Európa és Magyarország irányába, ne váljon migránssá” - emelte ki Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

A program során azt tapasztalták, hogy ez több mint egy kormányzati elképzelés. Sokan kifejezték támogatásukat, Magyarországon több egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az államtitkár előadása során mutatta meg az összegyűlteknek az eddigi közös eredményeket. Bemutatta továbbá azokat a helyzeteket is, amelyekkel az üldözötteknek szembe kell nézniük. Az egyházak képviselői fontosnak tartják azokat az alkalmakat, amikor a rossz dolgok mellett sok pozitív eseményről számolhatnak be egymásnak.

„Bízom benne, hogy a kollégák megnyílnak és elmondják a véleményüket, hogy milyen tapasztalatuk van a gyülekezetben, saját egyházukban, mindenki az ő történelmi egyházában, ahol szolgál. Elmondjuk azokat a jó tapasztalatokat is, mert ezért vagyunk együtt, hogy ne a panaszt mondjuk el, mert az mindig van és lesz is, de most van jó tapasztalat” - fogalmazott Tóth Melinda, evangélikus lelkipásztor.

A program végén mindenki feltehette saját kérdését, valamint elmondhatta tapasztalatait, véleményét a programmal és az elért eredményekkel kapcsolatban. Egymás megsegítése és szabad vallásgyakorlásának védelme nagyon fontos, így a Hungary Helps Program továbbra is folytatja majd küldetését.