Szükséges felderítés
Város
2022. jan. 14.

Szükséges felderítés

Helyismeretei foglalkozáson vettek részt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei. Az egyik szórakozóhelyen tettek ma látogatást.

A tűzoltóság beavatkozó állományának teljes éves felkészülését több gyakorlat is lefedi. Ma egy helyismereti foglalkozáson vettek részt az egyik helyi szórakozóhelyen. Ezen az alkalmon az esetleges káreseteknél történő beavatkozás feltételeit vizsgálják.

„A tűzoltóság beavatkozó állománynak nagyon komoly elméleti felkészültséggel kell rendelkeznie. A tűzoltóság egy gyakorlati tevékenységre épülő szakma, így az elméletben elsajátítottakat mindenképpen gyakorlatba kell átültetni. A másik ok, amiért ez nagyon fontos az az, hogy országszerte többször fordult már elő olyan káreset, amik ilyen jellegű intézményeket érintettek. Ezekre próbálunk mi felkészülni. Illetve a legjobb dolog a megelőzés” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok.

Azokra a helyszínekre látogatnak el, amik az átlag káresetektől eltérőek lehetnek. Ilyen például egy nagyobb tömeg befogadására alkalmas intézmény, ahol pánikhelyzet is kialakulhat. Emellett ide sorolható az a terület is, ahol nagy mennyiségben veszélyes anyagot tárolnak. De többször jártak már szociális intézményekben és iskolákban is.

„Ennek az a célja, hogy a kollégák megismerkedjenek a helyi sajátosságokkal és egy esetleges tűzeset során ne kelljen keresgélnünk a különböző közműkizárási, menekülési és vízszerzési lehetőségeket a szórakozóhely közelében” - emelte ki Tiszai Attila, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

Bejárták az egész intézményt, így többek között a nosztalgia termet, a konyhákat és az udvart is. Ezt követi majd az úgynevezett szituációs begyakorló gyakorlat, amikor a valós élethez közeli megoldásokat kell alkalmazniuk. Kiértékelik a helyszínen tapasztaltakat, amelyeket majd be tudnak építeni egy következő hasonló akcióba is.