Emlékeztető oltás
Egészség
2022. jan. 19.

Emlékeztető oltás

Nagy az oltási hajlandóság városunkban. Az Újváros téri rendelőben ma többen is felvették a harmadik, illetve negyedik dózist. Az immunizálás előzetes regisztrációhoz kötött.

14 890 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban az elmúlt 24 órában. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg. 2645 személyt ápolnak kórházban, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma átlépte a 6 millió 322 ezret, 6 millió 66 ezeren már a második adagot is megkapták, míg több mint 3 millió 430 ezren már a harmadik dózist is felvették. A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző dózist. Az ózdiak körében nagy az oltási hajlandóság. Ma délelőtt tizenketten jelentek meg az Újváros téri rendelő várótermében. Gólyás József például már a negyedik dózisért érkezett.

„Jól érezzük magunkat. A vírus továbbra is közöttünk van, tehát ez következik most, hogy ellene is beoltakozzunk. Azért jöttünk ide, hogy ne legyünk betegek” - nyilatkozta Gulyás József.

Ő párjával érkezett, ugyanis mind a ketten fontosnak tartják a vírussal szembeni védekezést. A megerősítő harmadik oltás felvételével a szakemberek szerint ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.

„Én úgy gondolom, hogy nekem vannak olyan járulékos problémáim, ami miatt szükségesnek érezzük. Egyrészt a magunk érdekében, másrészt gyermekeink érdekében, hogy amikor találkozunk, az felhőtlen legyen” - fogalmazott Gulyásné Kovács Ida.

Az ismétlő, vagyis booster oltásra már városunkban is sokan jelentkeztek, ugyanis hamarosan érkezik az ötödik hullám. A szakemberek elmondása és a növekvő tendenciát mutató adatok alapján megfigyelhető, hogy ismét emelkednek az esetszámok.

„Rendelőnkben a 2022-es év januárjában az első hétvégén volt az oltási akcióhétvége. Ekkor történt meg a nem regisztráltaknak, illetve az előre bejelentkezetteknek az oltása a hétvégi időpontokban. Most minden héten, előre egyeztetett időpontban azok a betegek, akik korábban regisztráltak és jelentkeztek nálunk, ők jöhetnek oltásra, hiszen nekünk azért figyelni kell azt is, hogy a vakcinákkal gazdaságosan tudjunk elszámolni” - mondta dr. Vámos Henrietta, megyei kollegiális szakmai vezető háziorvos.

A vezető háziorvos hozzátette, hogy a szervezetünk oltással történő megerősítése mellett kiemelten fontos a további védekezés, mint például a maszk használat, a rendszeres fertőtlenítés és a távolságtartás is. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy regisztráljanak, amennyiben szeretnék felvenni a következő dózist.