Lángoló domboldalak
Város
2022. febr. 22.

Lángoló domboldalak

Korán kezdődött a szárazfű-tüzes időszak Ózdon és környékén. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2022-ben már több mint kétszáz káresetnél avatkozott be.

A téli évszakhoz képest enyhébb és csapadékmentesebb időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval hamarabb lángba borultak környékünk szabad, műveletlen területei. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság egységei az év elejétől kezdve küzdenek a szárazfű okozta tűzesetekkel.

„Tavaszi erdőtüzes időszakot március-áprilisra tesszük, amikor az időjárási körülmények biztosítják azokat a körülményeket, hogy szárazfű-tüzek keletkezhessenek. Ehhez képest az idén januárban és februárban a korábbi évek statisztikáihoz képest is kiugróan nagy esetszámmal találkoztak a tűzoltók. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy február 21-ével túl vagyunk kettőszáz káreseten. Ez annak a tükrében tűnik érdekesnek, hogy volt olyan évünk, mikor a teljes évben négyszáz alatt volt az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság káreseteinek a száma” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Fontos részlet az elhárított veszélyhelyzetek százalékos eloszlása. 2022-ben a káresemények több mint háromnegyede volt szabadtéri tűz. Ezek nemcsak városunk környékén okoznak gondot, hanem egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyében komoly problémát jelentenek. Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal egyetértésben tűzgyújtási tilalmat rendelt el négy megyében, többek között Borsodban is.

„A megyében idén már több mint hatszáz alkalommal avatkoztak be a hivatásos tűzoltók ilyen jellegű esemény miatt. A leégett területek nagysága összességében meghaladta az 1300 hektárt. Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ilyenkor még a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet gyújtani, és a kerti zöld hulladék égetést is mellőzni kell” - hangsúlyozta Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az ilyen tüzek pusztító hatásából eredő kárérték évente a több tízmillió forintos nagyságrendet is elérheti, és ezt az összeget tovább növelik a kárhelyszíni beavatkozások költségei. Az állat- és növényvilágban szintén súlyos veszteséget okoznak ezek a történések, valamint a természet regenerálódási folyamata is rendkívül hosszúra nyúlik. A szabadtéri tüzek túlnyomó többsége emberi gondatlanságra, felelőtlenségre vezethető vissza, sokan nem tájékozódnak megfelelően a hatályos tilalmakról vagy egyszerűen nem veszik figyelembe a veszélyeket. A tovaterjedő lángnyelvek nagyon hamar átterjedhetnek ingatlanok területére, ahol komoly rombolást okozhatnak a lakóházakban, a hozzájuk tartozó melléképületekben és gépjárművekben.