Fejlődő közlekedés
Város
2019. nov. 6.

Fejlődő közlekedés

Számos építőmunka fejeződött be a város több részén.

A kerékpárút-hálózat kiépítésének kapcsán mostanra már végéhez ért a Március 15. úton található rég várt hosszú járdaszakasz, illetve a 25-ös főút melletti kerékpárút építése is. Ezzel párhuzamosan a Piac úti híd bővítése folyamatosan zajlik.

A Március 15. úton már régóta probléma volt, hogy a gyalogosok csak az úttesten tudtak közlekedni, mivel ezen a területen még sosem volt járda. Nemrég azonban a kerékpárút-hálózat kiépítésének egyik elemeként kezdődött meg annak kivitelezése. Az ezzel kapcsolatos munkálatok már október elején is nagy erőkkel folytak. Gyurkó Tibor, a kivitelező cég építésvezetője szerint jól haladnak.

„Ha minden jól megy már a mai nap folyamán rákerül a három centiméteres AC8-as kopóréteg, utána már csak a süllyesztett szegély melletti, változó, 30-50 centi vastagságú részt kell leaszfaltoznunk, tehát gyakorlatilag az út burkolatát hozzá húzni a süllyesztett szegélyhez” - mondta Gyurkó Tibor, a Lasped Kft. építésvezetője.

Az új, több száz méteres járdaszakaszt a kivitelező cég munkatársai erős alappal látták el. A süllyesztett betonszegélyek közt, az 1 méter 60 centiméter széles és 3 centiméter vastag aszfaltburkolat alatt 15 centiméter homokos védőréteg, majdnem ugyanennyi cementtel stabilizált kavics és 4 centiméter kötőréteg található. Emellett az úttesttől egy gömbsüvegsor fizikailag tartja távol a járműveket a gyalogosoktól, illetve ez a víz akadálymentes átfolyását biztosítja.

A kerékpárúthálózat-építéssel megbízott kivitelező cég a város más területein is tevékenykedik. Tegnap elkészült Ózd-Alsónál, a 25-ös főút melletti épített kerékpárút, így ott már csak a padkarendezés van hátra. Ezzel párhuzamosan a Piac úti híd munkálatai is folynak. Jelenleg a hídfőt zsaluzzák, majd várhatóan a jövő héten elkezdődik annak betonozása is.