Motiváló támogatás
Város
2018. nov. 9.

Motiváló támogatás

Ösztöndíjat kaptak a jól tanuló hátrányos helyzetű fiatalok.

A támogatást a „Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban” elnevezésű európai uniós pályázat által nyújtott forrásból biztosították. Ennek keretében ózdi, csokvaományi, borsodbótai, farkaslyuki és domaházi diákok részesültek díjazásban, összesen ötvenen.

Szinte teljesen megtelt a Tiszti Kaszinó tükörterme, hiszen ma adták át a „Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban” elnevezésű európai uniós pályázat kapcsán korábban megítélt ösztöndíjakat az arra érdemes diákoknak. Városunkban egyébként 2016 óta próbálják ezzel az eszközzel motiválni a középiskolásokat, és az említett tendernek köszönhetően ki tudták terjeszteni a kezdeményezést nem csak az általános iskolásokra, de több településre is. Janiczak Dávid köszöntőjében kiemelte, fontos a pozitív visszajelzés a tanulók felé, így tudatosulhat bennük, hogy jó tanulmányi eredménnyel sok mindent el lehet érni.

„A valódi haszna annak, hogy jól tanultok, később lesz meg. Akkor, amikor elvégzitek az iskoláitokat, mikor már pályát választottatok, kitanultátok a szakmátokat, és kint az élet egyébként igen kemény és rögös talaján meg kell oldani a problémákat, és talpon kell maradni. Azt kívánom mindenkinek, hogy ez az ösztöndíj ösztönözzön arra, hogy megéri tanulni” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az eseményen az ÓMI Zenés Színház társulatának két tagja is közreműködött. Azok a diákok, akik elnyerték a támogatást, havi húszezer forintos hozzájárulásban részesülnek tíz hónapon át, vagyis a 2018/2019-es tanév végéig. Természetesen a pályázóknak több kritériumnak is meg kellett felelniük.

„Rendelkezniük kellett a tanulóknak igazgatói ajánlással, az előző tanévben legalább 3,8-as tanulmányi eredményt kellett elérniük. Nagyon fontos feltétel volt, hogy ne legyen igazolatlan iskolai mulasztása a gyermekeknek, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesüljenek, illetve egy külön kategóriában, hogy sporttevékenységet folytassanak, és abban eredményesen szerepeljenek” - mondta Bányai Zsuzsa, a „Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban” projekt szakmai vezetője.

A pályázatok elbírálásának megfelelően valamennyi általános iskolát tekintve két-két fő, míg a JAG-ból tíz, a SZIKSZI-ből kilenc, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájából egy, a Bródy Imre Szakgimnáziumából pedig négy fő részesült támogatásban.