Újabb szép eredményt zsebeltek be az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai
Oktatás
2022. máj. 31.

Újabb szép eredményt zsebeltek be az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai

Ötödik helyezést értek el az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai a Hidd el az élet köztünk szép! című roma kultúrtörténeti vetélkedőn.

Az országos döntőt Budapesten tartották. A helyezésért tárgyjutalmat és egy élménytábori részvételt nyertek a fiatalok, akik egyébként a Paradicsommadarak csapatnevet választották egy eredetmonda alapján.

A Hidd el az élet köztünk szép! című roma kultúrtörténeti vetélkedőn vett részt az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola csapata. Az országos döntőt Budapesten tartották a Bálnában található Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában. A fiatalok a Paradicsommadarak elnevezést választották, ugyanis alsó tagozatosként cigány népismeret órán a Madarakból lettünk eredetmondát tanulták először. Ez egy a származást magyarázó mese, amelyet a diákok nagyon megkedveltek és úgy érezték, igazán kapcsolódik hozzájuk. A verseny feladatai főként a roma kulturális értékek bemutatása köré fonódtak.

Nagyon szerettük volna, ha a városunk, Ózd is része lehetne ennek a kulturális értékeket felvonultató rendezvénynek és hogy bemutassuk szülővárosunk roma kulturális értékeit. Ennek megfelelően az online feladatok, amelyek három fordulót tettek ki. Nagyon fontos ismeretanyagot kellett elsajátítani a gyerekeknek, amelyeknek lényeges roma történeti vonatkozása is volt. Illetve a második fordulóban egy Facebook oldalt kellett létrehozni, a harmadikban pedig egy tiktok videót, amely a roma-magyar együttélés lehetőségeiről szól.” - mondta Görgey Gábor intézményvezető helyettes, felkészítő pedagógus

Az országos döntőben nyolcvannégy általános-és középiskolás csapat indult el hazánk minden tájáról és határon túlról egyaránt. A számos, jól felkészült gárda közül az ózdiak immár az ötödik helyet tudhatják magukénak. Több fordulóban kellett teljesíteniük. Volt online kvíz, videó készítés és egy, a csapat neve alatt futó közösségi oldal létrehozása is. Utóbbinak célja a roma kultúra ápolása, népszerűsítése, megismertetése másokkal. A fordulókra készített anyagokat végül egy zsűri előtt kellett prezentálni.

Tanár úrral nagyon sokat készültünk, minden erőnket belefektettük. Nagyon izgultunk, hogy mi lesz ebből, de nagyon örültünk, hogy belekerültünk és mindannyian közösen vettünk részt ebben. Számunkra nagyon fontos, hogy más embereknek is átadjuk a magyar és a cigány kultúrát, hogy ők is megtudják, hogy mi az.” - nyilatkozott  Lakatos Ramóna tanuló, Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola

A helyezéssel egyébként tárgyjutalom, azaz könyvcsomagok és egy-egy webkamera is járt. Ezeken túl egy kalandtáborban is részt vehetnek a Bakonyban, Veszprém közelében. Itt a fiatalok egy élményekkel teli hetet tölthetnek majd el júniusban a döntőben résztvevő csapatokkal együtt.