Saját könyvét mutatta be Kurucz János helytörténeti kutató
Kultúra
2022. júl. 28.

Saját könyvét mutatta be Kurucz János helytörténeti kutató

A Szabolcs közi idősotthon falai között fejezte be könyvének megírását Kurucz János helytörténeti kutató, aki ma délelőtt a lakóknak és az ott dolgozóknak mutatta be kötetét.

„Én a kakasülőn születtem Bolykon” - így vezette fel gondolatait a Szabolcs közi idősek otthonában Kurucz János helytörténeti kutató, aki ma délelőtt mutatta be elkészült könyvét a meghívott vendégeknek, az intézményben dolgozóknak és a bentlakó társainak. A délelőtti eseményt az otthon kertjében rendezték meg. Az alkotó pár szóval beszélt korábban megírt könyveiről, amelyek az asztalon sorakoztak. Családi történeteket fogalmazott a lapokra, írt az ózdi acélról, lakóhelyéről, de sport életét is papírra vetette. Legújabb könyve, a hatszázötvenhat oldalas „Az ózdi vasgyár szociálpolitikája és jóléti intézményei 1845-1995” címet viseli, amelyet az otthon falai között fejezett be.

„Mindig kérdezték tőlem, hogy miért vagy te külön szobában, mivel foglalod el magad, hogy esetenként be sem lehet hozzád menni? Akkor mondtam nekik, hogy én közel harminc éve foglalkozom ilyen irományokkal, és most szeretném itt, ilyen körülmények között, amit biztosítottak számomra, ezt befejezni. És ha kész vagyok vele, akkor szívesen állok egy bemutatás keretében annak a megmutatására, hogy mivel is töltöttem a drága időt, amit számon kértek tőlem” - mondta Kurucz János, helytörténeti kutató.
 
A kulturális rendezvényen jelen volt Bányai Zsuzsa az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője is, aki nagy örömmel fogadta a meghívást.

„Én nagyon örülök neki, hogy az idős otthonaikban is szerepet kap a kultúra is ilyen mértékben. Amikor hallottam róla, hogy az egyik lakónk könyvet ír az otthonban, aminek kapcsán meg is keresett engem, mert segítséget is kért forrásanyag tekintetében, nagyon szívesen segítettem. Nagyon kedves volt tőle, hogy megajándékozott egy példánnyal. Nagyon büszkék vagyunk rá és reméljük, hogy folytatódik az otthonainkban a hasonló kulturális élet” - fogalmazott Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A rövid könyvbemutató közös beszélgetéssel ért véget, ahol a szerző elmondta, máris hozzákezd a következő könyvének megírásához.