Önkormányzati ingatlanok bérlése, gyermekétkeztetés
Önkormányzat
2022. aug. 1.

Önkormányzati ingatlanok bérlése, gyermekétkeztetés

Önkormányzati ingatlanok bérlése, emellett támogatások, pályázatok és a gyermekétkeztetés térítési díjának változása is napirendre kerültek a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen.

Kora délután gyűlt össze Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A rendkívüli ülésen nyolc napirendi pontot tárgyalt meg a grémium. Ilyen volt például az önkormányzat tulajdonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól szóló rendelet. Több javaslatban szerepelt továbbá szolgáltatási korrekció, amelynek következtében néhány területen áremelkedésre kell számítani. Ezek közé tartozik az Ózdinvest Kft. ingatlanjainak bérleti díja is. 2019-ben egy előzetes tárgyalás során két részletben állapították meg az emelés szükségességét. Ennek egyik fele 2020-ban bekövetkezett, idén pedig egy újabb etapot fogadott el a testület.

„Az elmúlt években nem sikerült korrigálni az ingatlan bérbeadásának az árait, hiszen meg volt fogva a kezünk törvényi hatály által. Most lehetőségünk volt arra, hogy egy minimális emeléssel biztosítsuk ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevételét, amely nagyon minimális. Ha egy átlagos panellakást nézünk, akkor még mindig nem éri el a piaci bérleti árnak a felét az emelés utáni önkormányzati bérlemény ára, viszont biztosítja annak a cégünknek a működését, az Ózdinvest Kft-nek jelesül, akik ezeket az ingatlanokat karbantartják. A lakosság részére viszont nagyon fontos számunkra, hogy kifizethetlen díjakat ne állítsunk eléjük, úgyhogy továbbra is elsődleges szempont az, hogy a lehető legkevesebb lakossági kiadás mellett tudjuk a szolgáltatásainkat biztosítani” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Más területen is várható azonban emelés. A temetkezési tevékenységek esetében is növekedést fogadtak el a tagok. Ebben a szektorban 2013-ban volt utoljára ilyen intézkedés. Ez esetben egyébként csak az üzemeltetési díjtétel nő, amely egy temetés esetében az összeg töredékrészét jelenti. Szintén emelés várható a gyermek- és egyéb étkezési térítési díjak terén is.

„A rendeletmódosítás elsődleges célja nem a térítési díjak megemelése, hanem a nyersanyagnormák változtatása, hogy lépést tudjunk tartani az egyre növekvő élelmiszer-alapanyag árakkal. A célunk továbbra is az, hogy egészséges és minőségi ételek kerüljenek a gyerekek asztalára a gyermekétkeztetéses óvodákban és iskolákban egyaránt” - tette hozzá Molnár Gábor, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

Az ülésen véleményezték továbbá az új kapitányságvezető kinevezését, valamint egy vis maior támogatással kapcsolatos döntést is meghoztak. Ez egy pályázat beadására irányul, amelynek segítségével a Damjanich út 79. szám előtti partfalat állítanák helyre. Ez jelen állapotában veszélyezteti az ott található közműveket és utat egyaránt. Szó esett továbbá egy későbbi, az ÓTSZEGYII-t érintő térítési díjra vonatkozó emelésről is, amelyet egy későbbi ülésen tárgyalnak majd meg. A napirendi pontokat egyhangú igennel fogadták el a tagok.