Közel ötven fotót tekinthettek meg a résztvevők a Világjárók előadássorozat folytatásának apropójából
Kultúra
2022. aug. 9.

Közel ötven fotót tekinthettek meg a résztvevők a Világjárók előadássorozat folytatásának apropójából

A Világjárók előadássorozat keretében Kaprinay Éva fotókiállítását tekinthették meg tegnap a Civil Házban. A hölgy közel ötven fényképet mutatott be a megjelenteknek.

Berki Alex, az ÓMI Zenés Színház egyik tagjának produkciója nyitotta meg a tegnap délutáni eseményt a Civil Házban. A Világjárók sorozatot évekkel ezelőtt indította útjára az Ózdi Városi Könyvtár. A céljuk az volt, hogy az előadók élménybeszámolója által a résztvevők is elutazhassanak a bemutatott tájakra. Bebarangolták többek között Alaszkát és Nepált is. Ezáltal megismerhették a helyi szokásokat és az ott élő népeket. A legtöbben ózdi utazók voltak. Szinte az összes beszélgetést egy fotókiállítással kötöttek össze. Tegnap zajlott az eseménysorozat huszonötödik állomása, amikor is Kaprinay Éva mutatta be lakhelyét, Új-Zélandot.

„Nagyon szeretem a kezeket, a fákat, az embereket. A táj az mindig magáért beszél, azt nem nehéz megszeretni, mert bármerre megy az ember, az mindenhol gyönyörű. Mindig zöld a fű, lombosak a fák. Kevés a lombhullató fa. Egy-egy képen nem lehet eldönteni, hogy télen vagy nyáron készült-e, hacsak nem zuhog az eső, mert télen sokat esik” - mondta Kaprinay Éva.

Kaprinay Évával Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárosa beszélgetett. Ez alatt kiderült, hogy milyen eszközökkel kezdte a fotózást és az is, hogy Wellingtonban számtalan érdekes paddal találkozhatnak a lakók és a turisták. Ezekről egy vetítést is láthatott a közönség. Bármerre indul, viszi magával a fényképezőgépét, hogyha valami szépet és érdekeset lát, azt meg tudja örökíteni. Az eseményen jelen volt Janiczak Dávid polgármester is, aki fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló eseményeket városunkban.

„Én úgy gondolom, hogyha valaki az önkifejezés egy formáját szeretné bemutatni a nagyközönség előtt, akkor az mindenképpen fontos. Kaprinay Éva esete annál különlegesebb, hiszen gyermekkoromtól ismerem őt. Mint tudjuk, már jó ideje Új-Zélandon él, így az elmúlt időszakban leginkább csak az interneten tudtam figyelni a munkásságát. Most pedig személyesen is tudtunk találkozni, és az a megtiszteltetés ért, hogy felkért arra, hogy én nyissam meg a fotókiállítását. Én büszke vagyok rá, hogy elszármazott ózdiként a szíve továbbra is városunkhoz köti, és neki is fontos az, hogy itthon is bemutassa a képeit” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A beszélgetést követően közel ötven fotót tekinthettek meg a résztvevők a fenti galériában. Ezek között láthatóak emberek, épületek, virágok, tárgyak és gyönyörű tájak is, amerre már járt. Azonban a kiállított darabok csak egy részét képezik annak a több ezer fényképnek, amit az évek során készített.