Átlagosan 27 százalékkal nőttek az élelmiszerek árai 2021-hez képest
Hírek
2022. aug. 9.

Átlagosan 27 százalékkal nőttek az élelmiszerek árai 2021-hez képest

Elszabadultak a lakossági fogyasztói árak a Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatása szerint az elmúlt egy évben. Leginkább a kenyér, a margarin és a tejtermékek drágultak meg.

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb kimutatása szerint a lakossági fogyasztói díjak elszabadultak az elmúlt egy évben. Az emberek a boltokban egyre brutálisabb árakkal szembesülhetnek. Ez leginkább az élelmiszereknél szembeötlő. A kenyérért közel 60, de a sajtért, a tejtermékekért, a száraztésztaért és a baromfi húsért is körülbelül 50 százalékkal többet kell fizetni a pénztárakban. Az egyik helyben jól ismert pékség vezetőjének elmondása szerint a drágulást elsősorban az alapanyagok árának súlyos megnövekedése okozza. A liszt közel két és félszer kerül többe tavaly tavaszhoz képest, de az energiatarifák elszabadulása szintén problémát jelent.

„Gyakorlatilag minden alapanyagunk megduplázódott. Nekünk nincsen hatósági áras cukor, így 400 forintot kell fizetnünk érte kilónként. A liszt drágulása az összes segédanyag drágulását hozta magával. Természetesen az energiaválság is nagy hatással van ránk. Mi még szerencsés helyzetben vagyunk, mert annyira nagy fogyasztók vagyunk, hogy szerződnünk kell több éves időszakra, de így is a villamosáramot duplájáért kapjuk, mint tavaly ilyenkor, a gázt pedig háromszoros áron. Ezek nem kis tételek” - emelte ki Kocsik Szabolcs, a SIKI Sütőipari Kft. ügyvezetője.

Ezenkívül az üzemanyagokért is már piaci díjat kell fizetniük, ami ugyancsak egy negatív tényező. Ennek ellenére mindent megtesznek, hogy a lakosság megfizethető árakon jusson hozzá termékeikhez. Várhatóan az inflációs számok a következőkben még súlyosabbak lesznek, ugyanis ezekben az adatokban még nincsenek benne a július végétől érvényes piaci hajtóanyagárak, valamint a lakosságot érintő rezsicsökkentés szigorítása sem.

A pénzromlás gyorsuló ütemű emelkedéséhez további tényezőt jelent a gyenge forint árfolyam, a nagy cégekre kivetett különadó továbbhárítása az emberekre, az orosz-ukrán háború okozta akadozó ellátási láncok, valamint a piaci energiaárak beépülése a termékek díjába. Előreláthatólag az elkövetkezendő időszakban további drágulás valószínűsíthető.