Cukorsziruppal etetik a méheket, így készítik fel a rovarokat a télre
Hírek
2022. aug. 17.

Cukorsziruppal etetik a méheket, így készítik fel a rovarokat a télre

Cukorsziruppal készítik fel a méhcsaládokat a télre. A méhészek már a szezon vége felé járnak, augusztusban kezdődik az úgynevezett feletetés. Ilyenkor a méhek viselkedése nagyon megváltozhat.

A füstölő azt a célt szolgálja, hogy a méhek lebénuljanak, és ne támadjanak, ha a kaptárt szeretné ellenőrizni a méhész. Azt mondja, a legjobb az akác háncs füstje, mert ez természetes. Nem mindig kell a füstölő, de mivel mostanában ilyen nagy a szárazság, a méheknek nincs mit enniük, ezért agresszívabban viselkednek. Ma megvizsgálta a fiasítást, és megnézte mennyi méz van a kaptárakban. Szomorú látvány fogadta, mert mézet szinte semmit nem talált. Ez a száraz időjárásnak köszönhető. Az etetőanyag elhelyezésére az esti időszak a legmegfelelőbb.

„Nyolc deciliter cukorszirup fog bekerülni nekik naponta, egy héten keresztül. Ez úgy készül, hogy nyolc deciliter víz, egy kilogramm cukor. Ezt felmelegítem, hogy minél hamarabb feloldódjon. Estére visszahűl körülbelül húsz fokra, és ez a szirup lesz nekik beöntve. Ez a téli élelmet fogja szolgálni. Ebből is nektár lesz, mert a garatmirigyükön keresztül nektárt csinálnak belőle. De ez etető anyag, ez nem méz lesz. Ez nem kerül forgalomba. Ez arra szolgál majd, hogy a telet átvészeljék” - mondta Kovács István, méhész.

A méhek rendszerint az aranyvessző nektárján telelnek be, mert ez a legutolsó olyan növény, amely nagy tömegben virágzik. De ebben a száraz időben a virágban nincs elegendő nektár, ezért szükséges az etetés.

A méhész egy tálba teszi az etetőanyagot. Az aljára nádpálcákat helyez, ami azt a célt szolgálja, hogyha beleesnek a méhek a cukorszirupba, a pálca segítségével kijuthatnak, és nem fulladnak meg.

A szakember elmondta, hogy az átlagosnál szerényebb mézhozamra kell számítani. A méhek jobban ki vannak téve a környezet negatív hatásainak, ezért többen el is pusztulnak. Egyre kevesebb a vadvirág, és a természetes legelők száma is csökken.