Őszi betegségek – legfontosabb a megelőzés
Egészség
2022. szept. 15.

Őszi betegségek – legfontosabb a megelőzés

Megnövekszik a betegségek száma az őszi időszakban, hiszen a párás és nyirkos időben könnyebben terjednek a baktériumok és vírusok.

A gyerekek visszatértek az iskolákba, óvodákba és a hosszasan közös légtérben tartózkodás elősegíti a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók átadását. De a felnőttek is ki vannak téve ennek a veszélynek. A szakember szerint, a védekezés alappillére a megelőzés.

Beköszöntött az ősz, a hidegebb és párásabb időjárás együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Ebben az időszakban ugrásszerűen megnőhetnek a cseppfertőzéssel terjedő légúti betegségek. Ez általában a nátha, amelynek a tünete a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, rossz közérzet és a hőemelkedés. Az általános higiénés szabályok betartásával sok megbetegedés megelőzhető.

„A védekezés alappillére a megelőzés, ami elsősorban abból áll, hogy rendszeresen mossunk kezet. Használjunk maszkot és kerüljük ki a nagy tömeget. Az évszaknak megfelelően öltözzünk, ez nagyon fontos. A vitaminok is nagy szerepet játszanak az imnunrendszerünk erősítésében. Például a „D”és „C” vitamin és a probiotikumok. De a gyümölcsök fogyasztása is ajánlott” - nyilatkozott Dr. Sahin Fawaz címzetes főorvos

Rostokban gazdag ételeket is javasol a szakember, de a szellőztetés fontosságát is hangsúlyozta valamint, hogy amennyiben megtehetjük, eldobható zsebkendőt használjunk. Kovács Lajosné is odafigyel három gyermeke egészségére, mint mondta, a megelőzés nagyon fontos, különösen, hogy elkezdődött az iskola.

„Van három gyermekem és megkezdődött az iskola. A nátha ellen védekezésképpen sok vitamint, céklát és gyümölcsöt esznek, kint vannak a friss levegőn” - mondta Kovács Lajosné

A közösségekben a gyomor és bélrendszert támadó, főleg hányást és hasmenést okozó kórokozók is könnyen el tudnak terjedni. Szappanos és lehetőleg meleg vízben történő kézmosással, számos betegség megelőzhető.