Új szakaszába lépett a népszámlálás – Ózdon közel tizenegyezer címre kopogtatnak be a számlálóbiztosok
Hírek
2022. okt. 21.

Új szakaszába lépett a népszámlálás – Ózdon közel tizenegyezer címre kopogtatnak be a számlálóbiztosok

17.227 címből mindössze 6.484 esetben éltek az online adatszolgáltatás lehetőségével Ózdon a népszámlálás kapcsán.

Október 1-jén kezdődött hazánkban a teljes népességre és lakásállományra kiterjedő népszámlálás. Minden háztartásban egy lakáskérdőívet, és annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan ott laknak. A Központi Statisztikai Hivatal kicsit kitolta a határidőt, így a hosszabbítást követően október elseje és tizenkilencedike között önállóan interneten, a postai úton megkapott tizenkét jegyű kóddal történő belépés után lehetett elvégezni az adatszolgáltatást online formában. Ezt követően a számlálóbiztosok személyesen keresik fel azokat, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel. Ózdon sokan vannak, akikhez be fognak kopogtatni. Az adatok szerint közel tizenegyezer címre kell ellátogatniuk egy hónap alatt.

„Október 20. és november 20. között keresik fel a számlálóbiztosok azokat a háztartásokat és címeket, ahol az online kitöltés időszaka alatt nem történt internetes kitöltés. Tizenhétezer címből hatezer-négyszáz online kitöltés érkezett Ózd városban, tehát a fennmaradó címeken fognak megjelenni a számlálóbiztosok. Arra kérnénk a lakosságot, hogy lehetőség szerint segítsék a számlálóbiztosok munkáját, működjenek közre az adatszolgáltatásban, hogy minél gördülékenyebben folyhasson ez a munka” - hangsúlyozta Dudásné Balázs Zita, népszámlálási koordinátor.

Településünkön összesen nyolcvan számlálóbiztos fog dolgozni terepen. Munkájukat felülvizsgálók segítik és koordinálják. Az országos hírportálokon olvasható működési problémák városunkat is érintik. Az online felület korábbi összeomlása már nem lepett meg senkit, de azóta is vannak akadályozó tényezők. Az internetes szolgáltatás és a számítógépes háttérrendszer is akadozik az ország több pontján. Ez pedig nagyban nehezíti a folyamat gördülékenységét. Akik itt helyben tevékenykednek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érezzen ebből.

„Általánosságban olyan számlálóbiztosok fognak az adott körzetekben dolgozni, illetve felkeresni a lakosságot, akiket ott a lakosok nagy valószínűséggel ismernek, tudják, hogy ő is a szomszédutcában lakik, nem pedig egy vadidegen számlálóbiztos. Nyilván lesznek olyanok, akik kevésbé ismertek, de alapvetően ez egy nagyon fontos szempont volt, hogy mind a lakossági területen olyanok legyenek, akik ott laknak, mind pedig az intézményi körzetekben olyanok legyenek kijelölve, akik az adott intézményben dolgozókat, illetve az adott intézményben lakókat jól ismerik” - mondta Szaka Attila, felülvizsgáló.

A számlálóbiztosok azonosító számmal ellátott kártyával rendelkeznek és táblagép segítségével végzik a kikérdezést. A lakosságnak lehetősége van elkérni személyi igazolványukat és összevetni a számlálóbiztosi plasztik kártyán szereplő névvel. Ha első alkalommal nem sikerül a kapcsolatfelvétel, akkor értesítőt hagynak a helyszínen, amelyen feltüntetik nevüket és elérhetőségüket, így biztosítva lehetőséget arra, hogy legközelebb eredményes legyen a találkozó. Akik sem online, sem a számlálóbiztos által nem teljesítették az adatszolgáltatást, azok november 21. és 28. között az Ózdi Polgármesteri Hivatalban az úgynevezett pótösszeíráson jelentkezve tehetnek eleget kötelezettségüknek.