Nagy választék, kifogástalan minőség, nulla veszteség – Elkészült az egymilliomodik csatlakozó is a Neutrik ózdi gyárában
Hírek
2022. nov. 14.

Nagy választék, kifogástalan minőség, nulla veszteség – Elkészült az egymilliomodik csatlakozó is a Neutrik ózdi gyárában

Jól halad a munka a Neutrik ózdi gyárában, már az egymilliomodik csatlakozót is legyártották. Hat soron zajlik a termelés, száznegyvenöten dolgoznak a helyi üzemben.

Nagy erőkkel zajlik a termelés a Neutrik Group ózdi gyárában. A vállalat világelső az elektronikai és az elektronikus csatlakozók tervezésében, gyártásában. Ózdi üzemükben is ilyen egységek összeszerelését végezik július óta. Váradi Ferenc egy hónapja dolgozik itt, korábban a Johnson Electricben tevékenykedett, így nem volt számára ismeretlen a terep. Csoportvezetői feladatokat lát el. Arra számít, hogy a jövőben minél több ózdi ember helyezkedhet el a cégnél.

„Úgy gondoltam, hogy ez nekem megfelelő lenne. Szeretnék egy ilyen légkörben dolgozni itt Ózdon. Ez a legfontosabb, hogy ilyen légkörben, ami itt van, ez nagyon jó” - mondta Váradi Ferenc, a Neutrik Group termelési csoportvezetője.

A gyártás az úgynevezett lean filozófiára épül. A módszer alkalmazásával két-háromszorosára is növelhető a termelés. Céljuk ugyanis, hogy minél észszerűbben és gazdaságosabban tudjanak előállítani. A folyamatot a vevői igények szerint alakítják ki. A veszteséget pedig a saját maguk által létrehozott rendszer segítségével igyekeznek a legkisebbre csökkenteni. Hat sort telepítettek át Angliából, amelyből kettőt másfél hónap alatt építettek fel. Amire a legbüszkébbek, hogy mindezt huszonnégy óra alatt sikerült kivitelezniük helyi munkaerő bevonásával.

„Minőségi részről megpróbálunk olyan folyamatokat – és tettünk már olyan lépéseket ennek érdekében – amivel tudjuk biztosítani a vevőink felé a megfelelő minőséget, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyen, ezáltal újabb és újabb vevőket felvéve a piacra, ezáltal újabb és újabb sorokat elhozva más gyártási területről. Ezek a mi értékeink, e mögé a filozófia mögé próbálunk mi is integrálódni, illetve hogy world class termelést hozzunk létre, itt Ózdon helyi emberekkel, helyi tudással, a helyi adottságokat figyelembe véve” - emelte ki Szemán Mihály, a Neutrik Group termelési osztályvezetője.

Jelenleg ötvenféle terméket gyártanak, a jövőben pedig tovább szeretnék bővíteni a palettát. Ezt pedig az újabb sorok kiépítésével érhető el. Rövid távon ez is tervben van. Fontos a helyi munkaerő, lényegesek a vásárlók. Erről is beszélt Roland Büchel a cég egyik ügyvezető igazgatója. Szeretnék Ózd gazdaságát stabilabbá tenni, folyamatosan erre törekszenek. Rengeteg üzleti találkozón vannak túl, vagyis számos vállalat képviselője látogatott el településünkre megtekinteni gyárukat. Egy bemutatótermet is szeretnének létrehozni vevőik számára.

„Legelőször azt mondtuk amikor megérkeztünk Magyarországra, Ózdra, hogy az első ütemben nagyjából száznyolcvan embert szeretnénk foglalkoztatni. Nagyon jó irányba haladunk afelé, hogy jövő év végére elérjük ezeket a számokat. Ezt követően is van lehetőség további fejlődésre és szeretnénk is tovább gyarapodni, de ez függ attól is, hogy a piac hogyan reagál a következő években” - nyilatkozta Roland Büchel, a Neutrik Group ügyvezető igazgatója.

Jelenleg száznegyvenöten dolgoznak a helyi üzemben. Már legyártották az egymilliomodik csatlakozót is. A hetente elkészített darabok száma százötven és százhetvenezer között mozog. A cég vezetői pozitívan tekintenek a jövőbe. Az egyik legnagyobb kihívás számukra, hogy a nyitott pozíciókat be tudják tölteni. Motivált kollégákat várnak csapatukba. Jelenleg elsősorban mérnök, gépészmérnök, beszerző, illetve csoportvezetői munkakörökre lehet jelentkezni.