Van eredmény – Öt hónap alatt hat romos ingatlant bontottak el városunkban
Város
2022. nov. 25.

Van eredmény – Öt hónap alatt hat romos ingatlant bontottak el városunkban

Öt hónap alatt hat romos ingatlant bontottak el Ózdon. Tizenegy esetben pedig végrehajtást rendeltek el hasonló ügyekben. Cél a harmonikus városkép megteremtése.

Szaniszló Károly településfejlesztési ügyintéző azt mondja, hogy bőven akad papírmunka a romos házak miatt az osztályon. A testület elé június 30-án nyújtottak be tájékoztatót ilyen ügyekkel kapcsolatban, már azóta is történt előrelépés a harmonikus városkép megteremtése érdekében. Sok összetevős és hosszas folyamat eredménye, amikor egy balesetveszélyes, egykor szebb napokat megélt családi otthon, vagy éppen irodaépület elbonthatóvá válik.

„A pozitív hírek mellett, hogy sajnos vannak olyan ingatlanok, ahol a felszólító levél kiküldése után, illetve a kötelezés kiküldése után sem történik semmilyen előremutató lépés. Tizenegy ilyen ingatlan van ebben a pillanatban. Itt az adóhatóság részére átadásra kerültek az ingatlanok, tehát a végrehajtás elrendelésre került. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság fogja az ingatlanokat lebontani, illetve megkeresni utána a tulajdonosaikat, és a felmerült költségeket a tulajdonosokra fogják hárítani” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési, művelődési és településfejlesztési ügyintéző.

Urajon a Verne Gyula út 2. szám alatt található ingatlan esetében egy ezernyolcszázas évek végén született hölgy leszármazottai után kellett kutatniuk, ahhoz, hogy meg tudják oldani az ügyet. Sikerrel jártak, így október 25-én már a rendezett állapotról készíthettek dokumentációt az illetékesek. Ezzel együtt hat házat bontottak el öt hónap alatt a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően.

„Szerencsére városunkban ennek már több példája is van, ezért sikeresnek tekintem a programot. Természetesen nem olyan léptékben halad, ahogyan azt mindenki szeretné, de hát a NAV-nak a lehetőségei is korlátozottak, valamint az ügyintézési idők is sokszor elhúzódnak rajtunk kívül álló dolgok miatt. Én úgy gondolom, hogy jelentős eredményeket értünk el az elmúlt időszakban, és tovább fogjuk folytatni, bízunk benne, hogy egyszer utolérjük a rombolást” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az Iparvasút út 18. és 20. szám alatt ma már csak üres telkek láthatók. Ezeken a helyszíneken önkormányzati tulajdonú épületek álltak, így ők intézkedtek a bontásokat illetően a városkép javítása érdekében. A Dobó István utca 13. számnál található ingatlan esetében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a résztulajdonos. Információink szerint a munkát már átadták a kivitelezőnek. A megbízott vállalkozó pedig várhatóan december első felében bontja le az épületet. Ezen a környéken az 58-as házszámnál is történtek változások. Itt a tulajdonos intézkedett november első hetében. Ebben az utcában még legalább hat ház van eljárás alatt.