Mérföldkőhöz érkeztek a végzősök
Oktatás
2022. nov. 28.

Mérföldkőhöz érkeztek a végzősök

Nyolcvannégy végzős diákra tűzték fel a szalagot a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban pénteken. Komoly és vidám műsorral is készültek a fiatalok.

Az elmúlt években a koronavírus megnehezítette a különféle események szervezését, azonban a diákok idén ismét hagyományos formában készülhettek arra az ünnepségre, amely nagy mérföldkőnek számít a végzősök életében. Ennek értelmében tehát a szokásos, komoly műsorral vette kezdetét a szalagavató a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban.

„Ha kicsit elvonatkoztatunk akár a hagyományoktól is általánosságban, akkor ez az első olyan alkalom, amikor megérzik a változás szelét a fiatalok és készülnek arra, hogy ezek után a következő lépcsőfok egy komoly megmérettetés, az érettségi lesz. Nyilván ilyenkor már a tantárgyi tartalmak is inkább az ismétlésekre, összefoglalásokra korlátozódnak, úgyhogy ilyenkor már érzik a fiatalok, hogy egyre jobban készüljenek” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az irodalmi műsorra nagyon sokat készültek a diákok, szerették volna, hogy minden tökéletes legyen. Az előadást követően az osztályok lépcsőzetesen kiálltak a megjelentek elé. Szőke Gábor, az iskola plébánosa kedves szavakat adott útravalóul számukra.

„Tudjatok hinni mindig önmagatokban. Abban az erőben, amely bennetek van, és ha fogytán az erőtök, akkor tudjatok hinni abban, hogy van egy nálatok több, aki mindig mellétek áll. Egy barát, aki mindig felkarol, a Jóisten, aki mindig felkarol és átsegít az élet adta nehézségeken” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Előbb kell lennie a hitnek, csak az után tapasztalhatom meg a csodát. Ezt a mondatot olvasta fel Gyökössy Bandi bácsitól, majd megáldotta a szalagokat. Az osztályfőnökök ezt követően kiálltak diákjaik elé, hogy egyesével feltűzzék rájuk az iskolához tartozás jelképét. Ez a pillanat a tizenkettedikesek életében egy nagy mérföldkő, így mindenki meghatódott a szalagtűzés alatt.

„Nagyon sokat készültünk erre az egészre. Ez egyfajta ünneplés, hogy már itt tartunk, elértük ezt a kort” - nyilatkozta Nánási Fruzsina, végzős tanuló.

A szalagtűzést követően az osztályfőnökök megtartották búcsúbeszédüket. Mind a hárman felelevenítették az első találkozást, a meghatározó, közös pillanatokat és azt az utat, amelyet együtt jártak be az évek alatt.

„Éljétek át a most pillanatát, ma van az a nap, amikor élünk és nem aggódunk, amikor megünnepeljük az örömöt, amikor időt találunk álmainkra és arra, hogy higgyünk a csodákban. Mostantól büszkén viselitek a szalagot, ami jelzi, hogy hová tartoztok, és hogy ide bármikor visszatérhettek. Jusson eszetekbe minden kedves emlék, meghatározó pillanat, amit ezen épület fala között éltetek meg” - hangsúlyozta Zimmermann Tamás, osztályfőnök.

Az ünnepség hivatalos részét Hajdu Krisztián, az intézmény igazgatója zárta búcsú beszédével. Köszönetet mondott a szülőknek, hogy ebbe az iskolába hozták gyermekeiket, majd a fiatalokhoz fordult és visszaemlékezett az elmúlt évekre. Büszkeségét fejezte ki az iránt, hogy akik előtte állnak, mind a SZIKSZI hírnevét öregbítik majd. A hivatalos ünnepség után a vidám, kötetlen műsorok következtek.