A robbanás áldozataira emlékeztek Ózdon
Város
2023. márc. 3.

A robbanás áldozataira emlékeztek Ózdon

Az acélműben 33 évvel ezelőtt történt tragikus balesetben elhunyt dolgozókra emlékeztek. Pártok, civil szervezetek képviselői rótták le kegyeletüket az emlékműnél a Gyári temetőben.

Ma szokatlan időpontban tíz órakor szólalt meg a gyári dudaszó. A hangot egész Ózdon és környékén lehetett hallani. Mindenki tudta, ez a hang most más, mint a többi. Ma harminchárom évvel ezelőtt a hazai kohászat legtragikusabb napját élték meg Ózdon. 1990. március 3-án a reggeli órákban hidrogénrobbanás történt a folyamatos acél öntőműben. Tizenhárman haltak meg a tragédiában.

Az elhunytak emlékére tartottak ma megemlékezést a Gyári temetőben felállított emlékműnél. Koszorúkat helyeztek el pártok, civil szervezetek képviselői. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagjai szervezték a mai megemlékezést, akik nagyon fontosnak tartják, hogy minden évben főt hajtsanak és leróják tiszteletüket az elhunytak előtt.

„Minden évben csendes megemlékezést tartunk, illetve ötévente szokott lenni egy nagyobb, ahol beszédek is elhangoznak. Ez nem hogy az ózdi gyár, hanem az egész ország történetében a legtragikusabb baleset volt, amire ilyenkor megemlékezünk. A tizenhárom fiatalemberre, aki mára már idős ember lenne” - mondta Kilaroglu János, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

A megemlékezők koszorút helyzetek el Ózd Város Önkormányzata nevében, valamint a Fidesz-KDNP, a Fidelitas, a Magyar Szocialista Párt és több civil szervezet képviselője is megkoszorúzta az emlékművet. A Gyári temetőben márvány oszlop őrzi az elhunytak emlékét, rajta az írás: Az 1990.III.03-i acélműi baleset áldozatainak emlékére Deme Barnabás, Lőkös György, Farkas István, Serfőző Miklós, Nyíri Péter, Kormos Géza, Barta Béla, Németh Károly, Kokk György, Tóth Tamás, Pomázi Lajos, Oláh Antal, Tugyi László.