Visszaemlékezés és egy korszak lezárása – elballagtak az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium végzős osztályai
Oktatás
2023. máj. 5.

Visszaemlékezés és egy korszak lezárása – elballagtak az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium végzős osztályai

A hagyományokhoz híven május elején idén is megtartották a ballagásokat. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumból negyvenöt végzős diák távozik ebben a tanévben.

Megszólalt az utolsó osztályfőnöki óráról a kicsengő. A pedagógusok és a tanulók felelevenítették közös emlékeiket, majd kivonultak a termekből. A folyosót az alsóbb évfolyamosok illatos virágokkal és papírdekorációkkal díszítették fel, hogy a ballagóknak kedveskedjenek. A végzősök a tanórát követően az aulában megkoszorúzták József Attila szobrát, majd az intézményt megkerülve kivonultak az udvarra, társaik sorfala között.

Az osztályfőnökök és a diákok helyet foglaltak, majd elkezdődött az ünnepélyes ceremónia. Egy végzős tanuló verset szavalt, ezt követően Janiczak Dávid, városunk polgármestere is szólt a megjelentekhez. Egy idézettel indított, majd a fiatalok előtt álló megmérettetésről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a tanulók merjenek bátrak lenni és ne féljenek az előttük álló nehézségektől.

„Minden azon múlik, hogy magukból mit hoznak ki. Önökben benne van a tehetség és a tudás. A legfőbb, ami ezt gátolhatja, az az, hogy hogyan tekintünk önmagunkra. Higgyék el, hogy önök a legjobbak. Elvégezték a középiskolát, az érettségi előtt állnak, amit megfelelően és maximálisan fognak teljesíteni. Ezek után pedig jön a nagybetűs élet, ki-ki merre tovább, de meg fogja találni a helyét. Bízzanak magukban” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A középiskolai ballagás egy fontos korszakot lezáró mérföldkő a fiatalok életében. A diákok maguk mögött hagyják megszokott életüket, környezetüket és sok-sok újdonság vár rájuk. Azonban ennek ellenére sem a pedagógusok, sem az itt maradó társaik nem felejtik el őket. Ilyen és ehhez hasonló szavakkal búcsúzott az intézmény igazgatója.

„Ez a ballagás, a ti ünnepetek, a ti napotok, ettől válik egyedivé, egyszerivé és megismételhetetlenné. Mi úgy készültünk erre a napra, hogy feldíszítettük az iskolát, mottót írtunk a táblákra, virágot, tarisznyát hoztunk, ünnepelni jöttünk. Ebbe az ünnepbe mindig keveredik egy kis szomorúság, a búcsúzás pillanatai valamennyiünkből vegyes érzelmeket váltanak ki” - mondta Bolykiné Katona Erzsébet, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A ceremónián részt vett dr. Csuzda Gábor, a terület képviselője, valamint Berki Lajos, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese is, akik mindvégig figyelemmel kísérték az ünnepség pillanatait. A végzős diákok nevében idén Berta Fanni búcsúzott. Megemlítette a járványhelyzet miatti bezárás nehézségeit, ennek ellenére azonban a szép pillanatokra emlékeznek vissza.

„Az itt töltött négy évünk ettől a naptól kezdve emlékké válik. Emlék a felvételi, ami oly réginek tűnik, az osztálykirándulás, az erdélyi út, az a témazáró dolgozat, amiket újra kellett írni, az online oktatás, a diákcsínyek, de emlék a szalagavató, a szerenád, a bolondballagás és holnap pedig már a ballagás is emlék lesz” - emelte ki Berta Fanni, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium végzős diákja.

Az ünnepségen folytatódott az a tradíció, hogy a ballagó évfolyamok egy szalagot felkötnek az iskolazászlóra, ezzel jelképezve, hogy mindig JAG-os diákok maradnak. Az alsóbb évfolyamos tanulók is elbúcsúztatták a végzősöket. Az eseményen részt vett Markovicsné Demeter Edina, aki a Kazincbarcikai Tankerületi Központ díját adta át annak a diáknak, aki tizenkét éven keresztül kiválóan teljesítette tanulmányait.

Ezt az elismerést Lévai Bálint vette át. Ezt követően több olyan diák is okleveleket és könyveket kapott, akik a négy év folyamán tanulmányi eredményeikkel, vagy éppen versenyeredményeikkel öregbítették az iskola hírnevét. A ceremónia ünnepélyes percei örök emlékké válnak a fiatalok számára. Hétfőtől pedig egy komoly megmérettetéssel, az érettségi vizsgákkal állnak majd szemben.