Újabb csemeték
Város
2021. szept. 17.

Újabb csemeték

Újabb családok tették le gyermekeik tábláit a Drótos-tetőn. A Csemetekert új helyszínén is szép számmal gyarapodnak a nevek a beültetett fák előtt.

Sokaknak ismerős lehet a fák előtt díszelgő kis táblácskák látványa. Az újszülöttek faültetési programja már hosszú évek óta jelen van a városban. Kezdetben az Ózdi Horgásztó partján ültették el a fákat. Mivel évről-évre egyre népszerűbbé vált a szülők körében a lehetőség, a terület már nem bírt el több telepítést. Az új helyszín kiválasztása előtt a döntéshozók mérlegeltek, majd a Drótos-tetőre esett a választás.

„A tóparton lévő Csemetekert megtelt. Ez után olyan helyszínt kerestünk neki, ahol védett, és folyamatosan karban tudják tartani, így esett a választás a Drótos-tetőre, ahol az elültetett fák remélhetőleg befogannak a talajba. Itt tudják gondozni a családok is, de a városüzemeltetés is figyeli őket” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, a Csemetekert programfelelőse.

Ezen a helyszínen idén már a harmadik alkalommal ültettek. A munkálatokban most is az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai működtek közre. Ők ásták ki a gödröket, és helyezték bele a csemetéket. A kis fák elé pedig odakerültek a névtáblák, amelyen a szülők, a gyermek neve, valamint születési dátuma szerepel. Tóth Boglárka édesapja például már a kezdetektől tudta, hogy csatlakozni fognak a kezdeményezéshez.

„Ez több szempontos tényező. A kislányom egyébként is nagyon szereti a fákat, ha sétálunk folyamatosan nézzük őket. Illetve hát oxigént is termel, és anélkül nincs élet, úgyhogy evidens volt, hogy mi is csatlakozunk ide, a faültetők táborába, és most volt lehetőségünk hála Istennek” - mondta Tóth Bence.

Azok az érdeklődők, akik így szeretnének kedveskedni gyermeküknek, folyamatosan jelentkezhetnek, hiszen ezek az alkalmak rendszeresnek számítanak. Minden hónap második hétfőjén tizenkét órától van lehetőségük a családoknak fát ültetni. Változás az új helyszínen, hogy itt nem csak ültetni, hanem örökbe fogadni is lehet, ameddig a már ott lévő növények kapacitása engedi.