„Nekem szenvedélyem a kerékpározás...” – Több száz kilométer tett meg biciklivel a nyolcvan éves Martos Gábor, hogy Ózdon feltérképezhesse a helyi nevezetességeket
Hírek
2023. jún. 14.

„Nekem szenvedélyem a kerékpározás...” – Több száz kilométer tett meg biciklivel a nyolcvan éves Martos Gábor, hogy Ózdon feltérképezhesse a helyi nevezetességeket

Műszaki pálya, idegenvezetés és bringatúrák. Ezek jellemzik Martos Gábor életét. Több száz kilométert tett meg biciklivel a sárvári férfi, hogy Ózdon feltérképezhesse a helyi nevezetességeket.

Különös látvány fogadta a városi televízió stábját ma délelőtt az Ózdi Városi Múzeum udvarán. Egy rengeteg csomaggal felszerelt kétkerekű jármű állt a falhoz támasztva. Martos Gábor mintegy hatszáz kilométert tesz meg kerékpárjával legújabb túrája keretében, amelynek egyik állomása ez alkalommal Ózd. Naponta 50-60 kilométert teker igen változatos terepen. A sárvári férfi gépész üzemmérnök, de gyártástechnológusként, géptervezőként és marketingesként is tevékenykedett Szombathelyen. Biciklivel járja az országot és felkeresi a települések helyi nevezetességeit, ez a hobbija. Külföldön is volt már, például Ausztriában. Spanyolországba és Bulgáriába kamionos kapcsolatai révén jutott el, majd ott is kétkerékre pattant. A biciklizés iránti lelkesedése nyolcvan éves korára sem hagyott alább, sőt egyre csak nőtt.

„Nekem szenvedélyem a kerékpározás, ezt lehet mondani. Évről-évre folyamatosan nyári túrákat szervezek saját magamnak, vagy kettesben, négyesben, esetleg még többen is mentünk már. A kilencvenes évek eleje óta, évről évre két-három hetet töltünk, vagy töltök túrázással. Ezt mindig igyekszem előre megtervezni. Nem mindig sikerül maradéktalanul a tervet végrehajtani. De nem is az a lényeg, hanem hogy azért fontos dolog ne maradjon ki. Így került egyébként sorra, idén Ózd is” - mondta Martos Gábor.

Gábort érdekelte városunk múltja és jelene. Tegnap Jósvafőről indult, ott nézte meg a Baradla-barlangot. Majd következett Trizs, Ragály, Kelemér, majd Bánrévén keresztül érkezett este hat órakor Ózdra. A Gyártörténeti Emlékparkot követően megtekintette a múzeumot is. A messziről jött embert az intézmény dolgozói nagyon szívélyesen fogadták, és megmutattak neki mindent, amit csak lehetett.

„Élmény volt körbevezetni a múzeumon. Én úgy gondolom, hogy mindannyiunk számára példa lehet az ő élete, hiszen azért komoly leckét kaptunk kitartásból, lelkesedésből és szenvedélyből is, valamint azt is megtanulhattuk most, hogy az életkor valóban csak egy szám” - emelte ki Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

Számos nehézséggel találkozik útja során, de szerszámos táskájában minden megtalálható, amellyel meg tudja oldani a problémákat. Azt is megmutatta melyek azok a csomagrögzítési módszerek, amelyek praktikussá teszik számára a közlekedést. A legtöbb kiegészítő eszközt maga készítette el hozzá.

Az eső ellen is sajátos módon védekezik. A kormány közepébe tesz egy csődarabot, amelybe belehelyezi az esernyőt. Nem igazán szokott kempingben aludni és az egyéb szálláslehetőségek is hidegen hagyják, így sátrat bont egy természetes környezetben. A rövid látogatás után Martos Gábor újra kétkerékre pattant és Salgótarján felé folytatta útját. Tervei szerint szombatra, vagyis június 17-re újra otthon lesz Sárváron.