Nem kedvez az időjárás a betakarításnak
Hírek
2023. júl. 13.

Nem kedvez az időjárás a betakarításnak

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdasági termelőknek. A hangonyi önkormányzat három hektár területén lucernát termeszt, melynek lekaszálásába közbeszólt az időjárás.

A betakarítás a növénytermesztők egyik legfontosabb tevékenysége, amely az egész évi munka legfontosabb része, hiszen így jutnak hozzá azokhoz a növényi részekhez, melyeket értékesíteni tudnak, illetve az állatok élelmezését is biztosítják. Hangony határában a több hektáros területen a lucernát korábban már betakarították, de a tegnapi és a ma délelőtti eső miatt az aktuális kaszálást nem tudják elvégezni a szakemberek, hiszen megázott a növény. Pár napot várniuk kell a munkálatokra.

„A lucernát, amikor lekaszáltuk, akkor onnantól kezdve két nap múlva megforgatjuk, megbolygatjuk, hogy ne feküdjön a földön, hamarabb száradjon. Következő nap rendre húzzuk, és akkor utána mehet a bálázás. Ezeket a folyamatokat általában mindig vagy kora reggel, vagy késő este szoktuk elvégezni, mert ha napközben a tűző napon mozgatjuk a lucernát, akkor könnyen lepereghet róla a levél, és akkor kevesebb takarmány lesz majd a jószágnak” - mondta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

A termést az állatok takarmányozására, etetésére használják. Birkákat, kecskéket, lovakat és sertéseket tartanak. Gál József őstermelő tritikálét termeszt, amely a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény.

„Egy igénytelen növény, nem kell vegyszerezni, nem támadja meg semmilyen bogár. Itt nagyon sokan termelnek búzát, árpát körülöttünk, de az időjárás ugye nem annyira kedvez, mert hol esik, hol nem esik. Viszont mindig el kell kapni a jó időt. A kombájnok itt vannak helyben és gyorsan kell learatni, betakarítani” - nyilatkozta Gál József, őstermelő.

A szálastakarmányok betakarítása során a legfontosabb, hogy olyan időben kerüljön erre sor, amikor a legnagyobb hozamot adják a növények és rendkezelés, bálázás során ne legyenek nagy veszteségek. Ezen növénycsoport tagjainak nagy része alkalmas szénakészítésre és silózásra, továbbá szárítható természetes vagy mesterséges úton.