Ingyenesen használható ivókutak a városban
Fejlesztés
2023. júl. 20.

Ingyenesen használható ivókutak a városban

Három új ivókutat telepítettek a városba, amelyek ingyen használhatóak. Az Újváros téren, az autóbusz-állomás mellett és a Kormányhivatal előtti téren kaptak helyet.

Három darab új ivókútat építettek ki városunkban. Próbáltak olyan forgalmas helyszíneket kiválasztani, ahol nincsen ingyenes vízvételi lehetőség. Az elsőt az Újváros térre tették, egy fa alatti, árnyékos pontra. Az új kutat Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere is kipróbálta, jelen volt a sugár beállításánál is. A kezelése nagyon egyszerű. A tetején lévő gombbal indítjuk el. A csövön lévő két lyuk befogásával játszva pedig növelhetjük a vízsugarat.

„A második az autóbusz-állomás mellett, a Munkás úton van. Ott részben az állomáson sem lehet vizet venni. Problémát okozott az utazóknak, hogy gyakorlatilag egy flakont sem tudtak ingyenesen feltölteni, sőt volt olyan sajnálatos esemény is, ahol valaki rosszul lett és a vízhiány miatt nagyobb problémák adódtak, illetve a volt reuma előtti téren létesítettünk még egyet, ami viszonylag központi fekvésű területen van” - mondta Kovács György, a Városüzemeltetési Osztály városi főmérnöke.

Az összeget a tavaly elnyert, ötszázmillió forintos állami támogatásból biztosította rá az önkormányzat. Ennek egy részéből korábban számos utat leaszfaltoztak, majd elkezdődött a közterület rekonstrukciós projekt. Járdákat újítottak fel, parkolókat építettek ki és újabb játszótéri elemeket helyeztek el. A beruházás másik eleme volt az ivókutak létesítése, amellyel mostanra elkészültek.

„Sokszor fontosnak bizonyul egy pohár víz is. Volt már olyan eset itt az autóbusz-állomás környékén is, hogy életet menthetett volna egy pohár víz. Erre most már a városban három új helyen is lehetőség nyílik, így összesen öt ivóvízkút várja az ózdiakat és az erre járókat a város különböző pontjain, hogy csillapíthassák a szomjukat, sőt ebben a nagy hőségben ajánlott is minél több vizet fogyasztani, itt ingyen juthatnak hozzá, nem kell még palackot sem vásárolni” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Az autóbusz-állomás egy központi helyszíne a városnak, itt fordul meg a legtöbb ember, így nagy szükség volt az ingyen használható vízre. A hőségben ugyanis hamarabb kiszárad a szervezetünk, így fontos a rendszeres folyadékpótlás.