Elkezdődött az őzek násza
Hírek
2023. júl. 25.

Elkezdődött az őzek násza

A napokban elkezdődött az őzek násza, ami egészen augusztus közepéig is eltarthat. A környék vadban igen gazdag területnek számít, így ajánlott figyelmesebbnek lennünk.

A szakemberek azt kérik az autósoktól, hogy ne csak a veszélyt jelző táblák után vezessenek óvatosan, mert bárhol előfordulhatnak vadak a közutak, mezőgazdasági területek és erdők mellett. Az őzek ilyenkor megfeledkeznek a külvilágról, és a territóriumukból kilépve az üzekedés során ösztöneik által vezérelten vágtatnak át lakatlan, de akár lakott területeken is. Az őzeknél körülbelül egy hónapig tart az üzekedés.

„Hidegfont, melegfronti hatás befolyásolhatja ennek a kezdését aztán a végét, ilyenkor a közutakon nagyon vigyázni kell az ott közlekedőknek. Figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat, ugye mert ezt jelzi, minden vadásztársaságnak kötelező kirakni. Ilyenkor az őzek bármikor, tehát nap közben is üzekedés idején előfordulhatnak az úton. Véletlen, egy pillanat alatt csak ugrik keresztül, hajtja a másik kisebb bakot, vagy éppen az ellenfelét, vagy a sutát az üzekedéshez” - mondta Endrész Lajos, sportvadász.

Palotai István beszélt arról, hogy vadveszély esetén hogyan érdemes megválasztani gépjárművünk sebességét, és ha már elkerülhetetlen lenne az ütközés, mit érdemes tenni a veszélyfaktor legkisebbre szorítása érdekében.

„Amennyiben közúti jelzőtábla is figyelmeztet a vadveszélyre, lényegesen csökkentsük a sebességet. Az út jobb oldalát fokozottan figyeljük, ha kiugrik a vadállat, akkor erőteljesen fékezünk, és ha nem tudunk megállni, akkor mindenképpen a vad mögötti elhaladást válasszuk, tehát ne elé, hanem mögé kormányozzuk a gépkocsit. Ha meg mégis bekövetkezne az ütközés, mindenképpen kérjünk rendőrségi helyszínelést, hogy nem másik járművel történt a baleset. Ma már sokfajta vadriasztót lehet kapni, célszerű egy ilyet beszerezni, és a gépkocsira felszerelni, hogy el tudjuk kerülni az ilyen vaddal való ütközést” - hangsúlyozta Palotai István, autósiskola vezető.

Érdemes észben tartani tehát, hogy a vadak ebben az idősávban semmilyen külső tényezőt nem vesznek figyelembe üzekedésük során, ezáltal egy apró figyelmetlenség is nagy veszélyforrást jelenthet.