Az óvodai élet első hete a beszoktatásról szól úgy a kisgyermekeknek, mint a szülőknek
Oktatás
2023. szept. 5.

Az óvodai élet első hete a beszoktatásról szól úgy a kisgyermekeknek, mint a szülőknek

Elkezdődött a beszoktatás. Az óvodai élet első hete a befogadásról szól úgy a gyermekeknek, mint a szülőknek, hiszen az évkezdés során a kicsiknek az édesanyjuk távolléte is okozhat traumát.

Önfeledten játszanak a kisgyermekek az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában. A csoportban észre sem lehet venni, hogy vannak olyan gyerkőcök, akik pár napja csatlakoztak be az óvodai élet vérkeringésébe. A beszoktatásra nagyon odafigyelnek az intézményben, hiszen mindenki érdeke az, hogy a kisgyermekek a lehető legjobban beilleszkedjenek a csoportba. Az óvodai beszoktatás lényege az, hogy a gyermek olyan bizalmi kapcsolatot tudjon kialakítani az óvónővel, amelyre támaszkodhat, amikor édesanyja távol van. Az óvodakezdés során így arra helyeződik a hangsúly, hogy a kicsi megismerje új környezetét és megszeresse a vele foglalkozó óvónéniket, akikhez majd kötődni tud.

„Az óvodában elkezdődött a befogadás időszaka. Izgatottan készültünk a gyerekekkel való újabb találkozásra és a legkisebbek, a kiscsoportosok fogadására. A három éves gyerekek ebben a pár hétben ismerkednek meg az óvodai környezettel, a társaikkal és a csoportban dolgozó felnőttekkel. A gyerekek nagy részének nem könnyű ez az időszak, hiszen a szüleik és szeretett családtagjaik nélkül játszanak itt az óvodában. Igyekszünk számukra megkönnyíteni ezt a pár hetet például azzal, hogy az itt töltött időt fokozatosan növeljük” - mondta Kocsik Sándorné, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának tagóvoda-vezetője.

A beszoktatás módja óvodánként és csoportokként is változhat. Az óvodák maguk döntenek arról, milyen beszoktatást pártolnak. Az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájában a gyorsabb elválást részesítik előnyben, és az anya jelenlétét már az első héten a lehető legminimálisabbra szűkítik. Ez gördülékenyen megy, ami annak is köszönhető, hogy sok kisgyermek a bölcsődéből váltott az ovira, tehát a közösségbe való beilleszkedés nem okozott nagyobb gondot. Az óvodapedagógusok apró praktikákat is tanácsolnak a szülőknek az óvodai élet könnyebb átvészelésére, hiszen a családnak sem könnyű ez az időszak.

„Amivel tudnak a szülők segíteni, hogy a beszoktatást megelőző időszakban sokat beszélgetnek a gyerekekkel az óvodáról, az óvoda napirendjéről. Tehát ne úgy érkezzenek ide, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy itt mi fog velük történni. Amit még nagyon fontosnak gondolunk, hogy a szülők bízzanak meg bennünk, és próbálják a gyerek felé is ezt közvetíteni, mert ha a kisgyerek azt látja, hogy anyukám sírdogál a folyosón, mert annyira izgul, hogy mi fog velem történni az óvodában, az természetesen átragad a kisgyerekre is, de ha azt látjuk, hogy anya és apa vidáman és biztonságban tud engem az óvodában, akkor nyilván a kisgyerek is így fogja magát érezni” - emelte ki Óváriné Leszkovár Éva, az Ózdi Városi Óvodák Újváros Téri Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Ami még segíthet megkönnyíteni a beszoktatás folyamatát az az, hogy a kisgyermek egy-egy otthonról vitt apró játékot vagy plüssállatot elvigyen az óvodába, melyhez érzelmileg ragaszkodik. Ez is adhatja az otthon biztonságát az első időszakban, de az esti mesék is szólhatnak az óvodáról, így hozzásegítjük a kicsiket a beilleszkedéshez.