Sportmúltunk címmel rendeztek közönségtalálkozót a Digitális Erőműben
Sport
2023. szept. 28.

Sportmúltunk címmel rendeztek közönségtalálkozót a Digitális Erőműben

Csank János labdarúgó mesteredző, Fekete József súlyemelő edző és Závodszky István kézilabda edző volt a Sportmúltunk nevű közönségtalálkozó vendége a Digitális Erőműben.

Ózdon a sportélet régi időkre nyúlik vissza. Az első labdarúgó szakosztályt 1909-ben, az ökölvívót pedig 1933-ban alapították meg. A II. világháború után az egyik legfontosabb esemény a stadion 1958-as átadása volt. Az ózdi sportegyesületek számos, nemzetközi szinten is kiváló élsportolót, köztük 14 olimpikont neveltek ki. A sportolók azonban csak elkötelezett edzők révén válhatnak sikeressé. Csank János edzői pályafutását a helyi csapatnál kezdte, majd Egerbe került. Az igazi áttörést az hozta meg karrierjébe, amikor Vácra igazolt. Ifjú korában azonban ő is játékosként űzte a labdarúgást, több csapat kapusa is volt egészen 1979-ig.

„Nyolcadikosok voltunk, mikor meghirdették, hogy úttörő válogatott néven összeszedtek körülbelül 25 gyereket, hogy az Ózd meccs előtt tudjanak játszani. És akkor kiválogattak így minket. Itt engem nagy megrázkódtatás ért, mert nem volt csak egy kapus, és nekem kellett védeni, és rosszul esett a dolog” - emlékezett vissza Csank János, labdarúgó mesteredző.

A Sportmúltunk elnevezésű közönségtalálkozóra meghívott vendégek sok érdekes tényt osztottak meg az érdeklődőkkel. Fekete József súlyemelő edző a mai napig aktívan foglalkozik a fiatalokkal. Karrierje 1966-ban kezdődött, amikor megszerezte a gyakorló edzői igazolványát. Azt is elárulta, hogyan választotta a súlyemelést.

„A súlyemelés mellett azért döntöttem, mert ez egy egyéni sportág, itt ha az ember önmaga edz, és szorgalmas, akkor hamar érhet el sikereket és a sikerélmény itt csapott meg először. Amikor elkezdtem a versenyzést, már egy év után én serdülő magyar bajnok voltam, és az összes serdülő rekordot megjavítottam. Ez pedig meghatározta továbbiakban a pályafutásomat” - mondta Fekete József, az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club edzője.

Ahogy Fekete József és Csank János, úgy Závodszky István is aktív játékosként űzte a kézilabdázást. Azonban 1976-ban egy sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni a sportot, így lett a még akkor ÓKSE nevű egyesület NBI-es csapatának edzője. Az ózdiakat 2008-ig terelgette, azonban nyugdíjas évei alatt sem engedte el a klub kezét.

„A szívemen viselem a sorsukat, mert most az utóbbi időben döcögős a játék. Jó a kapcsolatom a vezetéssel, ha olyan van és megkérdeznek, akkor elmondom a véleményem” - emelte ki Závodszky István, kézilabda edző.

A közönségtalálkozó jól sikerült, ahol a kérdésekre nem csak a beszélgetőpartnerek, de a közönség is válaszokat kapott. Ezt a sporthoz kapcsolódó eseményt minden hónap utolsó szerdáján tervezik megtartani a jövőben, ahol nem csak a múlt, de a jelen sportolóit is vendégül szeretnék látni.