Négyszer töltötte meg a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum az ÓMÉK-Olvasó Színháztermét
Oktatás
2023. okt. 17.

Négyszer töltötte meg a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum az ÓMÉK-Olvasó Színháztermét

Fergeteges zenei élményt hozott el Ózdra, az ÓMÉK-Olvasó Színháztermébe a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum. Közel 2200 fő élvezhette az egy órás produkciót.

Hazai és külföldi előadók ismert pop slágerei is felcsendültek az ÓMÉK-Olvasó Színháztermében. A Házhoz megy a Zenede elnevezésű produkciót több mint 12 éve hozta létre Bordás József. Azóta a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folyamatosan járják az országot, és a határon túli magyarlakta településekre is ellátogatnak. A fellépések célja, hogy a gyerekeknek megmutassák a zene fejlődését, történetét, és ösztönözzék őket a hangszeren tanulásra. Legutóbb 2019-ben jártak Ózdon, akkor a Rocklegendák című előadást hozták el városunkba. Most a műsor középpontjában a popzene állt, amelyet a 2022-es turné folytatásaként mutattak be. Ezt a produkciót a Petőfi Kulturális Ügynökséggel és a Magyar Kultúráért Alapítvánnyal közösen hozták létre. Természetesen a siker nem maradt el.

„Én úgy gondolom, hogy nekünk célunk, hogy felszabadultak legyenek a gyerekek. Ezt a célt elértük. Amikor figyelni kellett akkor ők figyeltek, és a zenetörténeti részt is befogadták. Amikor pedig szólt a zene, akkor elvárás volt a részünkről, hogy táncoljanak, énekeljenek velünk. De hát ez azért egy 650 fős nagy terem, telt házzal, amikor énekeltek, tapsoltak, zengett a ház és mi ettől boldogok voltunk” - nyilatkozta Bordás József, a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum vezetője.

A gyerekek boldogan kapcsolódtak be az éneklésbe és a táncba is. A székek sorai között önfeledten ugrálva és tapsolva élvezték végig az egy órán keresztül tartó koncertet. A felhőtlen hangulatról az ismert zeneszámok mellett színes fények kavalkádja is gondoskodott. A formáció kiemelten fontosnak tartja, hogy maradandó emléket szerezzenek mindenkinek, aki részt vesz az előadásaikon.

„A gyerekek kapnak egy tömör koncertprogramot az ismeretterjesztő rész mellett. Elmondhatom, hogy viszonylag profi technikával, amit minden egyes faluban, legkisebb településen is, dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb élményt adjuk a gyerekeknek akkor is, ha nem alkalmas a színház erre. Ebben az a jó, hogy a gyerekek sokszor nem is találkoznak hasonló előadásokkal. Akár koncertekkel sem, és számukra is elérhetővé tesszük ezt a dolgot. Nekünk nagyon megtisztelő, hogy ennek részesei lehetünk” - fogalmazott Baricz Gergő, énekes előadó.

A zenei programot hangos tapsvihar és éljenzés zárta, majd egy közös fotó is készült. Ezt követően hangszersimogató várta a gyerekeket, ahol nem csak dobot és szintetizátort próbálhattak ki, de gitárt is a kezükbe foghattak. A diákok széles mosollyal az arcukon jöttek ki a Színházteremből.

„Az utolsó rész volt a legjobb, mert azt ismertem is, és nagyon jó volt. Én nagyon jól éreztem most magam” - mondta Harkály Bettina Mercédesz.

A zenehallgatás köztudottan jótékony hatású. Csökkenti többek között a stresszt, javítja a memóriát és csillapítja a fájdalmat. A zenei nevelés következtében a gyerekeknek fejlődik a mozgáskoordinációja, beszédkészsége, figyelme és képzelete. Hatékonyabb és kreatívabb lesz az elméleti, illetve a gyakorlati problémamegoldó képességük is.