„A nők gyakran azt gondolják, hogy a férfiak ostobák” – fergeteges színdarabot láthatott az ózdi közönség az ÓMÉK-Olvasó Színháztermében
Kultúra
2023. okt. 29.

„A nők gyakran azt gondolják, hogy a férfiak ostobák” – fergeteges színdarabot láthatott az ózdi közönség az ÓMÉK-Olvasó Színháztermében

Városunkba is megérkezett a Zenthe Ferenc Színház és a Soproni Petőfi Színház nagy sikerű közös koprodukciója, melynek középpontjában három válást fontolgató hölgy áll.

Szinte teljesen megtelt az ÓMÉK-Olvasó Színházterme. A történet írója, Ágoston Péter maga is szerepet vállalt a darabban. „ A nők gyakran azt gondolják, hogy a férfiak ostobák” – vallja, s ezzel a három főszereplő is egyetért. Az előadás a hatvanas évek világába repítette vissza a nézőket, hiszen 1967-ben egy filmvígjáték is készült ugyanezzel a címmel. A korszak meghatározó slágerei is felcsendültek, mint például a Nem leszek sohasem a játékszered, vagy a Gedeon bácsi. A cselekményben az állóvizet a kezdő, ámde nagyon csinos ügyvédnő, dr. Képes Veronika zavarja meg, akihez a válást fontolgató asszonyok fordulnak segítségért. Megformálója, Gubik Petra számára nagyon kedves ez a szerep.

„Nagyon szeretem ezt a társulatot, nagyon szeretek együtt dolgozni ezekkel a színészekkel, akikkel létrehoztuk ezt a darabot. Minden előadáson történik valami olyan helyzet, amitől mindig frissül ez az egész massza. Szerintem ez a jó, és itt meg tudjuk élni a színháznak ezt az itt és most pillanatát. Az ügyvédnő, a Képes Vera egy rendkívül tiszta, teljesítménycentrikus, munkaorientált hölgy, akinek az a legfontosabb dolog, hogy a hivatásának élve teljesítse küldetését” - mondta Gubik Petra, színésznő.

A középpontban a férfi-női kapcsolatok állnak, az előadás több generáción átívelve mutatja be a házasság intézményének szépségeit és árnyoldalait. Az egyik férjet, Balogh Sándort Ozsgyáni Mihály alakítja. A színész már nem először jár városunkban, és mindig nagy örömmel érkezik hozzánk játszani. Szerepe szerint ő egy könyvelő, aki esténként egy bárban énekel, ez pedig sok konfliktust okoz feleségével. Elmondása szerint a darab egyfajta korrajzként is funkcionál.

„Maga a történet, az a világ, amiben játszódik, a zenék, annyira visszahoznak egy bizonyos kor fölött – most bocsánat, hogy ezt mondom – egy teljesen letűnt világot. Nagyon szeretjük játszani ezt az előadást, nagyon szeretem ezt a szerepemet, a darabot meg különösen. Nagy élmény nekünk is játszani, és nagyon nagy élmény azt megélni, hogy mekkora öröm a közönségnek és azt mi mennyire visszakapjuk ott rögtön abban a pillanatban, amikor megy az előadás” - nyilatkozta Ozsgyáni Mihály, színész.

A karakterekben nyilván van némi túlzás, ugyanakkor hűen tükrözik a téma aktualitását. A cél az, hogy visszaadják azt az érzést, ami már a hatvanas években is jelen volt, és ami körülvett egy olyan élethelyzetet, mint egy házasság megromlása, illetve a válás. Ugyanakkor a végén maga Képes Veronika ügyvédnő is rájön arra, hogy nem biztos, hogy ez egy megfontolt döntés volt a megbízói részéről, de bízik az igazság erejében.