Nyitva maradnak a kulturális és sportlétesítmények városunkban
Város
2023. okt. 31.

Nyitva maradnak a kulturális és sportlétesítmények városunkban

Az energiaárak csökkenésének és az önkormányzati költségvetésnek köszönhetően idén nem zárnak be a téli időszakra a város kulturális és sportlétesítményei.

Tavaly az energiaválság kapcsán az áremelés hatásainak enyhítése céljából drasztikus lépésre kényszerült a város vezetése. Módosítani kellett az önkormányzat tulajdonában lévő, nem kötelező feladatokat ellátó cégek, intézmények működését a fűtési időszakban.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a tavalyi esztendőben, bár az intézményeink, a kulturális és sportintézményeink java része zárva tartott, a kollégáink állását meg tudtuk őrizni és ebben az évben az ő segítségükkel már a téli szezonban is nyitva tudunk tartani, hiszen év elejétől fontos szempont volt számomra, hogy úgy gazdálkodjunk, hogy a kulturális és sportlétesítményeket mindenképpen nyitva tudjuk tartani. Több összetevője is van, ami oda vezetett, hogy a zárva tartást idén nem kellett elrendelni, ennek egyik eleme például az energiaárak csökkenése” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kultúra mindig is fontos szerepet játszott Ózd életében. Az ÓMÉK programjai az utóbbi időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így a szervezők örömmel látják vendégül a közönséget a hidegebb hónapokban is.

„Nagyon nehéz volt a közönséget visszaszoktatni a covid és a tavalyi energiaválság miatti bezárást követően. Nagyon örülünk annak és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy most folyamatosan tudunk működni. Nálunk hálásabb már gondolom csak a közönség. Az Olvasó és a Civil Ház teljes mértékben nyitva tart a téli időszakban is, a városi múzeum előzetes bejelentkezés után látogatható, a közösségi házakból pedig minden területen nyitva marad egy, így az uraji, a szennai, valamint Szentsimonban az Iskolatörténeti Múzeum” - emelte ki Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Ezen kívül a sportnak is nagy jelentősége van városunkban. Így a sportcsarnok, valamint az uszoda folyamatos működése lehetőséget biztosít a mozgást kedvelők számára, hogy hivatásukat, illetve hobbijukat a téli szezonban is űzhessék. Az energiafelhasználást a létesítményekben áram alapú használati melegvíz ellátással, a strandon pedig hőtartó fólia használatával igyekeznek racionalizálni.

„Nemcsak a vendégeknek, hanem nekünk is nagy öröm, hogy nyitva maradhatunk továbbra is. Minden létesítményünk üzemel. Ez az év a költséghatékonyság jegyében telt, arra törekedtünk, hogy az energiahatékonyságra odafigyeljünk és a költségeinket csökkentsük. Ennek érdekében rengeteg műszaki és technikai átalakítást, változtatást csináltunk. Ez eredményes volt, valamint az is, hogy az önkormányzat kapott egy állami támogatást, amit az uszoda fenntartására és működésére fordíthattunk” - tette hozzá Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mindezek mellett idén a karácsonyi díszkivilágítás is visszatér az ünnepekre. Ráadásul egy sikeres pályázat kapcsán egy nyolc méter magas fénytorony is ragyogni fog a Városház téren decemberben.